Sivut

Lysti(Esineruutukuvat Henna Koskela)FI KVA & TVA TK1 TK2 TK3 BH JK3 Popotin Cabrales
"LYSTI"
australianpaimenkoirauros
s. 17.5.2013
Lonkat B/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä VA0/SP0/LTV0, silmät terveet (11/2018)

TOKO EVL1 x 4
PAJÄ3-1 x 5
Rally-toko 2 x ALOHYV
 
Lystiä etsiessäni hakusessa oli innokas harrastuskoira, jonka kanssa voin tehdä mitä vain. Innostun todella (=liian?) helposti uusista asioista, ja halusin koiran joka kyselemättä lähtee mukaan menoon kuin menoon. Itsestäänselvää oli, että koiran pitää jaksaa ja pystyä kulkemaan mukana pitkiäkin reissuja, tarjeta ulkona talvellakin ja pysyä hanskassa myös vapaana ollessaan.
 
Hyvin pitkälti Lysti on juuri sitä, mitä harrastuskoiraa etsiessäni hain. Se on innokas, kontaktinhaluinen ja sen toistokestävyys on käsittämätön (ainakin verrattuna huskyeläimeen ;D). Se palkkautuu ruualla, rakastaa leluja (myös kuolleita) sekä taistelee ja saalistaa mielellään. Lelujen kanssa kierrokset nousevat usein turhankin korkeiksi, joten uusia asioita opetellessa ruoka toimii paremmin palkkana. Jo opittuja asioita treenatessa lelu on loistava palkka (Lystin mielestä parempikin kuin ruoka).
 
Arjessa Lysti on melko terävä ja reagoi herkästi asioihin. Se vahtii kotia, pihaa, autoa ja minua. Vieraita kohtaan se on hieman epäileväinen, mutta saatutaan tutustua rauhassa (sen alle minuutin, jonka kokee tarvivansa...), se on pääasiassa kaikkien kaveri ja jakaa sen jälkeen turhankin avoimesta rakkauttaan. Epäilyttäviin asioihin Lysti suhtautuu herkästi äänellä, mutta toisaalta palautuu nopeasti ja suurimmaksi osaksi ratkaisee pelottavat tilanteet ilman minua. Treenatessa se ei reagoi häiriöön, äänien suhteen Lykä on varma.
Lysti on pienestä asti ollut melkoinen puntti, ja ihmisenä sen tunnuslause olisikin varmaan tasoa "oon vähän käynyt salilla", "vauhti korjaa virheet" ja "enemmän on enemmän". Lystin eteneminen ja tekeminen on useimmiten tasoa täysillä, se nauttii juoksemisesta ja itsensä fyysisestä haastamisesta. Vetolenkkeihin se syttyi jo ekalla lenkillä, tokasta lenkistä lähtien se on juossut kuin vanhakin vetokoira. Väsyneenä tätä koiraa näkee todella harvoin, mutta onneksi se nykyään osaa muuten rauhoittua kivasti.
(Kirjoitettu Lystin ollessa 18 kk)
-----

Pieni paimenpoikanen, joka on aina valmiina toimintaan ja jonka energiavarastot ovat kyltymättömät. Rakastaa yhdessä tekemistä ja on aina valmis töihin - oli edessä agilityesteet, esineruutu tai metsälenkki. Reagoi asioihin herkästi äänellään. Syö hyvällä halulla. Pysyy hyvin Enteen kurissa ja nuhteessa. Rrrrakastaa rajusti ja osoittaa kiintymystään kuolanuolemalla naaman ja kaulan. Lähtisi mukaan mihin tahansa ja sopeutuisi suurella todennäköisyydellä mihin vain - kunhan saa olla mukana.

(Kirjoitettu Lystin ollessa 5,5 kk)