Sivut

tiistai 1. tammikuuta 2019

Vuosikatsaus 2018 ja vuosisuunnitelma 2019

Jälleen on yksi vuosi takana. Vuosi on kulunut vähän ristiriitaisissa tunnelmissa: toisaalta treenit koirien kanssa ovat tuoneet lisäenergiaa ja intoa niihin on ollut kovasti, toisaalta - ehkä suuremmaltakin osin - on tuntunut tosi raskaalta treenata. Oikeastaan vasta syksyllä koko vuoden kestänyt kaaos ja stressi tuntui yhtään helpottavan opintovapaani alettua, mutta valitettavasti myös tällöin tuli ylimääräisiä stressin aiheita työn puolesta. Nyt toivottavasti tuleva vuosi tuo tullessaan vähän lisää energiaa koirien kanssa puuhasteluun - joskin, mikäli kaikki menee toivotulla tavalla, luvassa on vähän erilaista stressin aihetta. Vaan sitä on turha miettiä etukäteen! Nyt siis tarkemmin tavoitteisiin ja niiden toteutumiseen tai toteutumatta jäämiseen. Kirjoittelin jo aiemmin kuvauksen viime vuodesta, mutta en näemmä koskaan julkaissut sitä. Nyt kirjoittelen siis vain näistä tavoitteista, muut jutut laitan sitten tämän jälkeen esiin nekin.

Enteellä oli vuodelle 2018 kaksi tavoitetta: pysyä terveenä ja energisenä sekä tehdä kivoja juttuja ja pitää yllä vireystilaa. "Oli ne kivat jutut sitten rallya kokeissa, noseworkia kotona tai juoksulenkkejä (joille Enne on päässyt viime aikoina ihanan usein!). Kunhan on kivaa ja sopivasti virikkeitä! Mitään varsinaisia kisa- ja koetavoitteita ei enää oteta." luki tavoitteissa. Juoksulenkeille (talvella myös hiihtolenkeille) Enne pääsi sopivissa lämpötiloissa, kesähelteillä lajiksi vaihdettiin uinti. Lisäksi Enne sai treenailla mieheni kanssa nose workia, tokoa ja joulukuussa agilityäkin! Myös jälkiä tein Entsulle muutaman. Myös niitä hiljaisempia aikoja oli Enteellä vuoden mittaan, mutta myös kivasti tekemistä eri muodoissa. 

Terveyden osalta edellinen postaus kertookin paljon. Sitä tavoitetta ei voi katsoa saavutetuksi millään mittapuulla, mutta nyt parin viime kuukauden ajan Enne on ollut iloinen ja energinen, leikkinyt Lystin kanssa päivittäin ja ollut lenkeillä innoissaan (ja käyttäytynyt kuin kouluttamaton pentu...). Vaikka näiden aktiviteettien jälkeen se nukkuukin koko päivän, lienee kyseessä enemmän normaalia vanhuuden käytöstä kuin mitään terveydellistä häikkää. Toivottavasti.

Lystin tavoitteet vuodelle 2018 olivat tottiksen kuntoon laittaminen, monipuoliset ja haastavat maastotreenit sekä PKSM:t. Tottista laitettiin kuntoon urakalla, joskin vasta  kesäkuun lopusta alkaen sitten ihan oikeasti. Edelleen tarvitsin ne muutamat pieleen menneet koetottikset, ennen kuin uskoin ongelman olemassaolon ja laajuuden. Kun päästiin vauhtiin, päästiin myös suuria harppauksia eteenpäin, ja joulukuussa suoritettiinkin ensimmäinen täysin äänetön tokoseuruu kokeessa! Vielä on paljon tehtävää, mutta lähtökohdat ovat tänä vuonna huomattavasti aiempaa paremmat! PKSM:ssä käytiin, mutta pisteet eivät riittäneet maastoon saakka koirakoiden määrän laskettua 15:een. Maastoreenejä tehtiin todella vähän, kesähelteet toivat uutena treeniohjelmaan kovan alustan jäljet, jotka kuitenkin jälkiviisaana olisivat vaatineet ohjaajalta enemmän kokemusta ja omaa ajatusta siitä, mikä omalle koiralle sopii ja miten sitä saa vietyä eteenpäin. Kaikesta kuitenkin oppii, ja meillä oli hauskaa näitä jälkiä tehdessämme! Lisäksi näillä saatiin kivaa vaihtelua jälkitreeneihin, vaikka vähän korjaussarjaa jouduinkin tekemään. Syksyllä toteutin jo jonkin aikaa muodostuneen suunnitelmani ja ajoin Lystillä jäljen pellolla silmät sidottuina. Loppusyksystä hyppäsimme yhtäkkiä jälleen haun maailmaan muutamien treenien ajaksi, ja ajatus EK-kokeista nosti jälleen päätään.


Kokonaisuudessaan vuosi oli... no, turhan moneen osaan pilkkoutunut, stressaava ja kiireinen. Tälle vuodella haaveissa olisi enemmän aikaa treenailla ja viettää aikaa rennosti yhdessä koirien kanssa. Konkreettisia tavoitteita asetamme seuraavasti:

Enne saa viettää eläkepäiviä puuhaillen sopivasti, nauttien elämästä ja tehden niitä juttuja, mistä nauttii. Terveyttä toivomme toki myös.

Lysti saa tällä kertaa konkreettisen koetavoitteen! Tavoitteeksi asetetaan hurjasti EK1 - hui! Tämä edellyttää aktiivista hakutreeniä, jotta kokeisiin on mitään asiaa. Lisäksi treenaillaan tottista, tokoa, jälkeä ja mitä muuta mieleen juolahtaa - sekä tietenkin EK:n muita osa-alueita. PKSM:t toivottavasti kutsuvat jälleen, ja niihin asetan tällä kertaa tavoitteeksi ehjän tottissuorituksen ilman ääntä.

Muita tavoitteita ei tälle vuodelle tässä vaiheessa aseteta - tavoitteita voin lisäillä, jahka kevät näyttää, millaisiin asioihin sitä aikaa tulevina kuukausina hukataan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti