Sivut

maanantai 1. tammikuuta 2018

Vuosikatsaus 2017 ja vuosisuunnitelma 2018

Vuosi on taas taputeltu, ja paljon on tehty (ja paljon jätetty tekemättä). Viime vuodelle asetin tuttuun tapaan tavoitteet, joiden toteutumista ei kuitenkaan Enteen osalta seurattu vuoden mittaan millään tavalla. Lystin kanssa tavoite oli selkeä, ja sen eteen tehtiinkin paljon töitä. Osittain ehkä vähän väärällä tavalla, mutta oppia ikä kaikki. Tarkempi analyysi vuodesta olkoot tavoitteiden analyysin ohessa.Joulupukin pikkuapulainen auttaa lahjojen paketoinnissa (koska kynttilät).


Käsitellään ensin herra huskyeläin. Enne sai viime vuodelle tavoitteita kahteen lajiin, agilityyn ja rally-tokoon:
- agilityssa jatkamme samalla linjalla kuin tähänkin asti: hyviä, ehjiä kisasuorituksia ja kivaa yhdessä tekemistä. Starttimäärää voisi vähän koittaa nostaa, näin Lystin maastokauden ulkopuolella voisi tavoitteeksi ottaa yhdet kisat (=2-3 starttia) per kuukausi. Starttimäärää kisoissa voisi vähän mallailla, aiemmin hyväksi havaittu kaksi starttia voisi ainakin välillä muuttua kolmeksi. Treeneissä estehakuisuutta, hallittua irtoamista, keppikulmia ja muutenkin enemmän teknistä puolta juoksemisen lisäksi.

Noh. Jo treenimäärät aksassa jäivät vähäisiksi. Talvikaudella treenattiin kyllä aktiivisesti, mutta kesällä viikoittaisia treenejä jäi väliin varmaan yhtä monta kuin itse treenejä saatiin tehtyä. Tekemisessä oli paljon hyvää, mutta myös paljon pohdittavaa - varsinkin kesällä ennemmäistä sykettä ei oikein löytynyt tekemiseen, ja syksyn tullen päädyinkin olemaan hakematta talvikauden ryhmiin. Ainakin näillä näkymin myös lisenssin hankkiminen tälle vuodelle jää, toki kesken vuotta voi vielä mieli muuttua ja käydään vielä huvittamassa yleisöä kisoissa. Treenataan tuskin kuitenkaan aktiivisesti enää... Kisastartteja vuodelle yhteensä neljä, joista yksi vitonen ja kolme hyllyä. Epellä oli sssairaan hauskaa, se oli pääasia.
- rally-tokon Enne korkkasi vailla sen suurempia suunnitelmia tänä vuonna, mutta ensi vuodelle voisi tavoitteeksi ottaa RTK1:n. Siinä missä alokasluokka sujuu Enteen kanssa ilman sen suurempia treenejä, täytyy avoimen luokan osalta erityisesti vapaana toimiminen ottaa taas työn alle. Katsotaan, innostutaanko lajista enemmänkin...


No, eipä taidettu ainakaan tälle vuodelle innostua :D Treenimäärä oli todella vähäinen, lähinnä puuhasteltiin omaksi iloksi pikkujuttuja. Kokeet eivät edes käyneet mielessä, jostain syystä fiilis niiden suhteen oli vähän hukassa. Ehkä tänä vuonna, ehkä ei...

Enteen vuosi tavoitteiden ulkopuolella sisälsi aksan ja rallyn lisäksi noseworkia ja tokoa. Pienissä määrin molempia, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Erityisesti syksyllä Enne alkoi taas olla outo, ja lisäksi löysin siitä kaksi pattia. Nämä oli tarkoitus leikata joulukuussa, mutta suunnitelma muuttui lennosta, ja ohutneulanäytteissä patit paljastuivat rasvapateiksi. Mikäli eivät tuosta kasva eivätkä ala häiritä, annetaan niiden olla. Samalla reissulla otettiin verikokeet, joista löytyi pientä häikkää siellä ja täällä, ei kuitenkaan mitään suurta ja merkittävää. Nyt testaillaan auttaako Multidog tällä kertaa, ja otetaan muutaman viikon päästä uudet verikokeet. Ilmeisesti siis Enteen outo käytös voi juontaa juurensa täältä - tai sitten ihan vaan iästä. Kamalan vaikea uskoa, että Enne on jo seniori, eikä enää pikkupoika!


Vuodelle 2018 Enteellä onkin vain kaksi tavoitetta. Ensimmäisenä on pysyä terveenä ja energisenä, ja toisena tehdä kivoja juttuja ja pitää vireystilaa yllä. Oli ne kivat jutut sitten rallya kokeissa, noseworkia kotona tai juoksulenkkejä (joille Enne on päässyt viime aikoina ihanan usein!). Kunhan on kivaa ja sopivasti virikkeitä! Mitään varsinaisia kisa- ja koetavoitteita ei enää oteta.

Ja sitten Lysti! Lystillä oli vuodelle vain yksi tavoite, joskin toki tämä tavoite sisälsi kovin monta osaa.
Lystin ensi vuoden tavoite onkin sitten kiteytettävissä kovin lyhyeen: Turun seutu kutsuu ensi elokuussa! Tavoitteena siis PKSM2017, jonne saimme tänä vuonna kerättyä vaadittavat tulokset. Kevään hallikaudella treenataan varmasti tokoa tottista tukemaan, ja maastokauden alkaessa suuntaamme metsään monipuolisten jälkitreenien pariin. Alunperin mietin myös hakuryhmäpaikkaa, mutta koska haluan viimeistään juhannuksesta alkaen keskittyä säännöllisesti vain jälkeen, saattanee ohjatut hakuilut jäädä SM-kisojen jälkeiseen aikaan. Ennen SM-kisoja käydään toivottavasti hakemassa koefiilistä ja ehjiä suorituksia muutamasta kokeesta (ja toki tavoitteena tällöin on se viimeinen KVA-arvoon vaadittava ykkönen). Maastotreenien lisäksi panostetaan tottikseen, jotta ensisijainen SM-tavoitteemme, maastoon pääseminen, toteutuisi. Jo tämän vuoden SM:issä oli havaittavissa, miten huima taso tottiksessa nykyään SM-tasolla on - käytännössä suorituksessa ei saa liikevirheitä tulla, jos maastoon mielii. Varioituja, monipuolisia, erilaisessa häiriössä toteutettuja treenejä siis luvassa - onneksi tämän kauden päätteeksi vaikutti kiva, aktiivinen porukka löytyneen näitä treenejä toteuttamaan! Maastoihin päästään toivottavasti monipuolisesti eri ihmisten kanssa tekemään erilaisia jälkiä, ja ohessa jatkamaan huipputreenejä Ramin kanssa. Lisäksi muutama yksäri/leiri eri kouluttajien opissa voisi olla mielenkiintoinen ja opettavainen lisä!


Lysti on päässyt jo kerran mukaan läskärilenkille, toivottavasti näitä lenkkejä päästään tekemään myös jatkossa!


Jälkiä tehtiin paljon eri variaatioin ja erilaisessa seurassa. Päästiin muutaman loistavan kouluttajan oppiin ja motivaatio lajia kohtaan jatkoi kasvuaan. Kevään kokeet eivät menneet suunnitelmien mukaan (kaksi keskeytystä), ja SM-tottiksessa yksi puutteellinen liikesuoritus (seuraaminen) koitui kohtaloksemme. Syksyllä vuoden kolmannesta kokeesta saatiin kuitenkin kauden ensimmäinen ja ainoa tulos - joka samalla oli se tavoiteltu ykköstulos. Näin ollen kausi päättyi KVA-juhliin. Paljon tekemistä ensi kaudelle jäi, mutta viimeisessä kokeessa Lysti pääsi näyttämään taitonsa haasteidenkin edessä. Tästä on hyvä jatkaa tulevalle kaudelle!
Tavoitteen ulkopuolelta Lysti räjäytti pankin myös tokon suhteen. Treenailtiin vähän joskus ja jouluna, satunnaisesti sen mukaan, miten sattui huvittamaan. Treeneistä pyrittiin tekemään monipuolisia ja korvaamaan määrä laadulla. Kokeissa käytiin neljä kertaa, joista yksi EVL3, yksi EVL2 ja kaksi EVL1 -tulosta. Ykköset toivat mukanaan varsinaisen paukun tälle vuodelle - Lystistä tuli yllärinä myös TVA! Melkein pisti naurattamaan, miten pienellä treenimäärällä tähän lopulta päästiin! Treeneissä Lysti sai uusia haasteita ja olikin vähän koekaniinina erilaisia haastetreenejä keksittäessä. Ly selvästi nautti asemastaan, vaikka välillä treenit olivatkin turhan vaikeita ja vaativat hieman pohdintaa myös ohjaajalta kesken suoritusten.

Lystin vuoden viimeisten tokotreenien tunnariharjoitus.

Tokon ja jäljen lisäksi treenailtiin etsintäkoetta silmällä pitäen hakua, pudotettua ja tarkkuutta. Lisäksi puuhasteltiin erilaisten temppujen parissa. Vetotreenit jäivät viime vuoden osalta aikalailla nollaan. Kokonaisuudessaan vuosi oli kiva, siihen mahtui aktiivisia jaksoja, mutta myös paljon hiljaisempia hetkiä ja aikoja, jolloin ei tehty juuri muuta kuin lenkkeiltiin. 
Vuonna 2018 Lystin kanssa jatketaan harrastusrintamalla eteenpäin. Ykkösasiana kokeita ajatellen on tottiksen kuntoon laittaminen nyt ihan aikuisten oikeasti. Maastoja treenataan toivottavasti edelleen monipuolisesti ja keksitään uudenlaisia haasteita myös tulevalle kaudelle. PKSM:iin on toki taas tavoite päästä, jollei matkan varrella tule suuria yllätyksiä. Muita lajeja tehdään jos tehdään ja tehdään miten tehdään, jos tehdään :D
Isona juttuna toiveissa on Lystille pentusia upean Purrin kanssa. Toivomme siis mutkatonta matkaa ja pieniä, tomeria aussienalkuja maailmaan. Jännitystä on jo ilmassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti