Sivut

torstai 24. elokuuta 2017

Keskittymisen kautta onnistumiseen?

Siinä missä SM:t aiheuttivat massiivisia treenisuunnitelmia ja -toteutuksia, tulevat tokon piirinmestaruudet eivät juuri hetkauta - välillä vähän huolettaa, miten huolettomasti olen suuntaamassa kentällä jo puolentoista viikon päästä! Ongelmakohdat ovat hyvinkin vahvasti tiedossa, mutta en jaksa stressata niistä. Epäonnistuminen on ei vaan mahdollista, vaan myös todennäköistä.


Ollaan me kuitenkin treenattu. Ja ollaan myös saatu useampi hiljainen treeni putkeen - aika makeaa! Treenejä ollaan tehty omissa oloissa sekä kavereiden kanssa. Eilen päästiin taas Kantoluodon Jarin silmien alle, ja kylläpä taas avasi omia silmiä ja pään sisäisiä palasia ajattelemaan. Tein jo hyvissä ajoin treenisuunnitelman: pyydän mukaan jonkun vieraamman kaveriksi ilmoittautumiseen, ja toisen mukaan tuomariksi. Toinen "kisaaja" vie koiransa paikkikseen ja me lähdemme tekemään kaaviota. Tavoitteena saada esiin ääni ja sitä myöten Jari kertomaan, mikä sen äänen aiheuttaa. Ajatuksena tasolla tuntui hyvältä, kunnes treenit alkoivat sujua ja aloin ahdistua valtavasti ajatuksesta, että väkisin vääntäisin ongelman esiin Lystistä. Niinpä kentälle marssiessa ainoa ajatukseni oli, etten tiedä lainkaan mitä tekisimme, kunhan vaan seuraamista ei junnata koko aikaa :D Olin aiemmin jutellut Jarin kanssa tokojutuista, ja hän sitten ehdottikin, että josko nappaisimme sieltä jonkun liikkeen - teknisen puolen sijaan hän voisi kommentoida itselleen mieleen tulevia asioita ja voisimme jutella niistä.

Tuumasta toimeen siis! EVL:n harmaita hiuksia aiheuttava merkitön merkki työn alle ja ajatukset liikkeelle! Lystin kanssa ollaan tehty merkitöntä alunperin kosketusalustalla. Rehellisesti voin sanoa, etten edes muista, teimmekö välissä muullakin tapaa (tarkoitan siis pidempään kuin kokeiluluontoisesti, testejä on kyllä tehty eri tavoin)... Nyt tauon jälkeen tein muutaman treenin alustalla ja sen jälkeen aloin tehdä toistoja ilman alustaa heittäen palkan koiran edetessä. Lopputulos oli ekassa treenissä ihan huikea, mutta jos toisessa treenissä totesin Lystin keskittyvän todella vahvasti taakse palkkaa odottaen. Eteni se kyllä, mutta ilme oli väärä.

Nyt palattiin takaisin alustalle. Kerroin Lyn flänkkäävän vähän alustalle mennessään, ja sama ongelma on vielä pienemmässä mittakaavassa luoksetulossa. Tehtiin muutama toisto luoksaria niin, että Jari jäi seisomaan oletetulla flänkkäyslinjalle, jolloin luoksetulo olikin hieno ja suora. Muutama toisto, ja sen jälkeen merkittömän kimppuun. Lysti kulki mukanani kun vein alustan, ja lähti hienosti alustalle. Flänkkäsi aavistuksen, mutta vasta juuri alustaa ennen - näytti itse asiassa hyvin samalta kuin kierto, jossa Lysti ottaa hieman etäisyyttä mennessään tötsälle, jotta pääsee tekemään kierron lopun mahdollisimman tiiviisti. Tämä ei vielä häiritsevä missään tapauksessa. Jari kävi siirtämässä alustan niin, ettei Lysti nähnyt, ja uusi toisto. Lähti hyvin oikeaan suuntaan, mutta arviolta 1,5-1 metriä ennen alustaa kääntyi ja pinkaisi edelliselle paikalle etsimään alustaa. Positiivista siis se, ettei selvästi hae erityisen vahvasti silmillä, kun ei alustaa bongannut. Toisella toistolla sinkosi (kuten sanoinkin jo ennen lähetystä) suoraa vanhalle paikalle. Seuraavaksi koitettiin aivan eri suuntaan ilman alustaa, ajatuksena Jarin heittämä palkka koiran edetessä. Vaan Lystihän lähti suvereenisti suoraa vasemmalle - siis ilman minkäänlaista ajatusta oikeasta suunnasta. Itse ongelmahan tässä tulikin hyvin esiin: ei liike vaan ole hallussa sitten millään tavalla. Jatkettiin siis alustan kanssa niin, että alusta oli riittävän lähellä ja sain palkattua Lystin onnistumisista. Nämä taas kivoja, vaikka Jari kävikin siirtämässä alustaa väleissä kauemmas.

Olennaisena asiana treenissä oli Lystin päästäminen eteenpäin vasta oikeassa mielentilassa. Teimme treeniä, jossa tein alkuvalmistelun (jonka jälkeen Lystillä on selvä fokus juoksuun lähtemiseen) ja palkkasin sen perusasentoon, kun se oli täysin luopunut lähtemisestä. Palkkasin ruualla ja lelulla, mutta Jari totesi ruuan olevan tähän riittämätön palkka (jatkoin siis pelkällä lelulla). Aika huikeaa keskittymistä saatiin aikaan! Kerran Lysti äänteli valmistelevassa osuudessa, jolloin jätin sen odottamaan ja siirryin itse pois sen vierestä. Toimi superhyvin!

Jatkoon Jari ehdotti alustan käytön jatkamista etäisyyttä pidentäen, sekä oman kropan suuntaamisen vahvistamista - useampi alusta eri suuntiin siis, ja lähetys niille vuorotellen, jolloin Lystin on pakko keskittyä siihen, mihin suuntaan haluan sen lähtevän. Nämä jatko-ohjeet olivat aika tuttua kauraa, mutta itse treenistä jäi huippuhyvä fiilis, ja paljon eväitä taas jatkoon! Nyt lähdetään kasvattamaan keskittymistä (tai ainakin yritetään...). Ja hei! Se onnellisuuden tila, kun ihan oikeasti jätettiin kajoamatta siihen seuraamiseen tällä kertaa ;)


Maastoissakin ollaan käyty. Jälkiryhmäni treenien jälkeen koirat ovat etsineet heiteltyjä jälkikeppejä, mutta ollaan me kunnolla treenattukin. Lysti on tehnyt tarkkuutta kivalla asenteella niin omissa kuin vieraissakin ruuduissa. Tarkkuuksissa eri kokoisia esineitä ja joka ruudussa kädenpainamia. Esine korkeinteen sammaleeseen laitettu, ei siis piilotettuja tällä kertaa. Yksi pudotettukin ehdittiin tehdä, reagoi poikkeuksellisen vahvasti pudottamiseen, mutta pysyi sen jälkeen hyvin mukana. Haki ja toi vauhdilla, esineen nosto oli hieno!

Maanantaina tehtiin esineruutu, jossa oli sekä hyvää että treenattavaa. Kolme esinettä nousi hienosti, mutta neljäs oli vai-ke-a. Puhelimen muovinen suojakuori kuopassa, tuulettomassa maastossa. Hyvin näkyi taas sama tuttu ongelma - Ly saa hajun, mutta ei osaa tarkentaa, kun menettää hajun. Lisää treenejä tähän siis! Positiivista kuitenkin se, että Lys teki koko ajan täysillä töitä ja keskittyi hommaan. Apuja se ei missään vaiheessa saanut, ja treeni olikin kokonaisuuten tosi hyvä! Enne pääsi pitkästä aikaa vieraalle jäljelle, ja huskyeläin oli kovin pätevä! Kaikki kepit nousivat, ja juoksuhepulistakin rauhoittui jatkamaan hommia ihan vaan sanallisella kehoituksella. Huippu Eps!

Kuvat parin vuoden takaa, oman koneen ollessa rikki ja puhelimen reissatessa neljättä kertaa huollossa, on uusien kuvien siirtäminen jäänyt...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti