Sivut

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Viiden lajin viikko

Ollaan treenattu. Kaikenlaista. Kirjoittamiseen ei ole lohjennut aikaa, ja melkein harmittelen (taas), etten pidä ihan käsinkirjoitettua treenipäiväkirjaa muistaakseni varmasti kaiken. Tuntuu vaan niin vaikealta rajata, mitä kaikkea kirjoittaisi (onko olkkarin viiden minuutin treeni treeni? Entä kirjaisinko kaikki kaikkien lajien treenit ylös vai vain osan? Entä jos aksassa teenkin välissä vähän tokoa, onko se sitten kirjattava tokotreeni?), joten looginen (nauran itsekin!) ratkaisu on olla kirjaamatta mitään. Huoh. Tällä viikolla ollaan kuitenkin...

- käyty potkukelkkailemassa kicksparkilla. Kennelyskän jälkeen Enne on ollut aivan liekeissä vetohommista. Se tekee töistä kivalla asenteella vauhdissa kuin vauhdissa ja suurimmat kiihkomurinatkin ovat jääneet pois. Pari kertaa olen joutun kieltämään, mutta pääasiassa homma toimii oikein kivasti. Lysti sen sijaan... No, Lysti on löytänyt uuden lähestymistavan koko lajiin, ja sen myötä meillä on ollut "vähän" erimielisyyksiä. Lysti on tällä hetkellä sitä mieltä, että potkukelkan kanssa mennään täysillä tai ei lainkaan. Jos vauhti hiipuu, Lykän ratkaisu on kääntyä ympäri ja alkaa huutaa. Ilmeisesti tällä hetkellä tuon koiran päässä ravi ei ole etenemistä lainkaan... Tästä oli viitteitä jo viime talvena, ja sen vuoksi syksyllä olikin tarkoitus tehdä vauhtitreenien ohessa myös raskaampaa treeniä renkaan kanssa. Koska koko syksyn treenit menivät kuitenkin ihan... no, en voi sanoa edes penkin alle, koska käytännössä treenejä ei juuri ollut. Hiihtäessä vauhti on toki hyvä ja tärkeä juttu, mutta pidemmillä potkukelkkareissuilla olisi käytännössä mahdotonta (ja aivan turhaa!) mennä täyttä laukkaa koko matka. Viime reissulla jouduin kerran murahtamaan Lystille ihan kunnolla, minkä jälkeen homma toimi heti paremmin. Sitä en sitten tiedä, kantaako tämä enää seuraaviin treeneihin... Matkat ovat tällä hetkellä todella maltillisia, pääasiassa 3-5 kilometriä, sillä kennelyskä selvästi verotti koirien kuntoa rankalla kädellä. Tämä talvi mennee siis ihan vaan hassuttelussa ja mielenvirkistystreenatessa.

- aksattu ekat treenit yskän jälkeen. Mietin pitkään ennen aksatreenejä, otanko Lystiä tällä viikolla lainkaan treenaamaan. Tokokoe lähenee, enkä kaipaa yhtään ylimääräistä buustausta äänen suhteen. Päädyin kuitenkin ottamaan, ja arveluni mukaisesti meitä oli radalla kolme - minä, Lysti ja Ääni. Tähän pureuduttiin palkkaamalla ja palkkaamalla, äänestä koira jäähylle (maahan) ja hiljaisesta suorituksesta pakkopalkka (juu, ihan on oma termini, tarkoittaen koiran palkkaamista ruualla niin, että sen täytyy syödä namit maasta päästäkseen jatkamaan). Kolme estettä päästiin hiljaa, ja siihen jätettiin treenit hyvillä mielin. Taas kerran mietittiin kouluttajan kanssa, mikä sen haukun oikeastaan aiheuttaa. Pidin tarkasti huolta, että koira ei unohdu ja jää taakseni ilman ohjeita, ja toisaalta Lysti rauhoittuu makuulle ihan käsittämättömän hyvin. En enää tiedä, onko haukkumisen syynä korkeat kierrokset (ihan oikeastiko se osaa laskea itsensä samantien alas?!), huono ohjaus vai onko haukusta vaan tullut tapa. Vai onko syy jossain ihan muualla, mun ymmärryksen ulkopuolella?
Herra Enne oli oikein näppärä, viiletti vauhdilla, haki ohjauksiin hyvin eikä hilppinyt omille teilleen! Odotin pahoja hepulikohtauksia, mutta paketti pysyi tosi kivasti kasassa ja koira hanskassa. Kontaktit otti varmasti (A ja keinu), kepeille haki hienosti. Selvästi yskä oli verottanut kuntoa, ja Epen vauhti laski nopeammin kuin aiemmin, mutta saatiin tehtyä pari kertaa rata kivalla vauhdilla ja tekemisen meiningillä. Oli myös todella kiva huomata, että pikkuhiljaa alkaa omat ohjaukset kohdata koiran hakeutumisen kanssa - välillä jopa tuntuu, että osaan valita meille sopivimman ohjauksen!

- noseworkattu kera Enteen. Nose work ja Enne on kyllä edelleen sellainen kombinaatio, että tuijotan touhua suu auki! Ollaan kotona tehty etsintätreenejä, joista Enne selviytyy hienosti. Torstaina siirsin etsinnät ekaa kertaa hallille, johon vein neljä hajua piiloon. Tosi, tosi vaikea ympäristö Enteelle, mutta hienosti tsemppasi ja teki töitä! Kaikki neljä hajua löytyivät, vaikka haasteita matkassa olikin. Pyrin itse olemaan mahdollisimman eleetön ja antamaan koiralle tilaa, kun olin vienyt sen summittaiseen paikkaan seuraavaa hajua ajatellen. Epes tykkäsi, ja malttoi yllättävän hyvin keskittyä, vaikka Outi käytti kentällä vinkulelua! Ilmaisua täytyisi kai alkaa miettiä, tällä hetkellä Enne tuo hajunlähteen minulle, mikä ei ehkä jatkoa ajatellen ole se toimivin juttu... Toisaalta tässä vaiheessa tuonti ainakin takaa, että koira on paikantanut hajun loppuun saakka. Mietittävää, mietittävää...

- pudotettu esinettä Lystille. Pitkästä aikaa. Syksyllä Juslinin Annen koulutuksessa sain palautetta siitä, miten vahvasti Lysti hakee esineen silmillä nenää käyttämättä. Nyt olikin oivallinen mahdollisuus treenata nenän käyttöä - maassa on lunti, ja meidän esineemme on valkoinen vauvan villasukka. Sukka kevysti lumen alle koiran nähden, kävely pois (hienosti muuten Lysti tarjoaa riittävää seuraamista!), lähetys. Ly etsi tosi kivasti, juoksi piilotuspaikalle ja nenällä etsi loppuun. Hienoa! Oikeastaan juuri sellainen suoritus kuin tässä vaiheessa toivoinkin, sillä vauhti en halua menomatkalta kadottaa. Toistojen myötä alkoi vauhti vähän hiipua, mutta edelleen eteni reippaalla laukalla.

- tokoiltu Lystin kanssa. Koska koe on tulossa, oli pakko ottaa itseä niskasta kiinni. Kotona ollaan saatu tehtyä kivasti kaukoja, vähän jääviä ja tunnaria. Torstaina suunnattiin hallille tekemään isompia liikkeitä. Ohjatussa ensin pelkkä merkki, sen jälkeen oikea. Meinasi mennä keskikapulalle, palautteesta korjasi. Näkee taas, että ollaan oiottu opetusvaiheessa, eikä Lysti osaa lähteä kaarelle. Toisaalta oikea kapula oli myös hieman haastavassa paikassa keinun jalan vieressä, mutta näitäkin pitäisi vaan treenata lisää. Toisella toistolla palkkasin yllärinä merkistä, sen jälkeen vasen hienosti.
Merkitöntä merkkiä treenattiin palkkalautasilla etenemisestä kehuen. Vähän oli hakemista, ensimmäiselle lautaselle en meinannut saada Lysti millään, vaan suuntasi koko ajan viiden metrin päässä olevalle toiselle lautaselle. Täytyy nyt miettiä, pitäisikö ottaa ennen koetta kuitenkin kuuri kosketusalustalla, vaikka se vähän tuokin lisähaastetta. Kivoja etenemisiä saatiin kyllä myös, vaikka useamman palautteen jälkeen alussa jouduin lyhentämään matkaa reilulla kädellä.
Liikkeestä maahanmenoon kivoja putoamisia vartaloavulla ja lelulla. Jalosen ehdottama alustatreeni on ainakin tällä hetkellä poissa kuvioista, katsotaan mikä on mieli kokeen jälkeen. Luoksarin stoppeja muutama lelupalkalla. Päädyin jättämään pomppustopin ainakin toistaiseksi hattuhyllylle, se vaatisi vielä paljon treeniä varmaksi tullakseen.
Tunnari ok, lähti ensin jonnekin aivan omille teilleen, mutta ilman lisäkäskyä suuntasi kapuloille ja tosi nätisti etsi ja toi.
Ruutuun lähetyksiä ilman alkua ja loppua. Ekalla meni halpaan, kun lähetin yhden merkkilautasen vierestä, säntäsi lautasta kohti. Korjauksella bongasi ruudun. Muutama toisto, vähän jäi turhan eteen, mutta korjasi hyvin taakse. Viimeisellä toistolla yllärilelu takareunassa.
Paikkis yhdessä Hesen kanssa, kerran liikutti istumisessa etujalkaa, muuten hieno. Istumisesta meinasi pudota maahan omalla huijauskäskylläni ("mansikka"), ehti liikuttaa etujalkaa kun tajusi käskyn olleen väärä, mutta hyvin pysyi loppuajan toinen tassu edempänä korjaamatta. Maahanmeno ok, makuu varma ja luoksetulo hyvä.
Kokonaisuudessaan kivat treenit, tällä tasolla on kiva lähteä hakemaan vikalistaa kokeesta!

Lisäksi vietettiin eilinen päivä talviretkellä Torronsuolla, mutta tästä kirjoittelen oman erillisen postauksen, jahka saan kuvat siirrettyä töissä nettiin (tai ostettu uuden koneen, jossa ongelmana ei olisi liian vanha käyttis :D). Tänään olisi tarkoitus käydä treenailemassa Lystin kanssa lisää tokoa, katsotaan pääseekö Epes tekemään rallya, nose workia vai kenties aksaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti