Sivut

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Mika Jalosen tokokoulutus

Tänään kävimme Lystin kanssa Jalosen Mikan tokokoulutuksessa. Mika oli kouluttamassa JANKK:lla ja koulutusaikaa oli puoli tuntia per koirakko. Aamun kunniaksi meidän vuoromme aikaistui usealla tunnilla, joten suuntasinkin jo aamupäivästä hallille. Jalosen lähestymistapa koulutukseen oli selvästi erilainen kuin muissa vastaavissa koulutuksissa - hän kävi asioita läpi myös kuuntelijoiden kanssa, välillä omaan makuuni jo liikaakin. Meitä ennen olleiden koirakkojen kanssa tehtiin aika perusjuttuja, ja niistä Mika puhui aktiivisesti kuuntelijoille. Itse vähän jopa meinasin ärsyyntyä kun mietin, miltä tuntuisi oman koulutusajan kuluminen kuuntelijoiden kysymyksiin vastailuun... (Lisäksi täytyy sanoa, että olin muutamasta jutusta aika eri mieltäkin, lähinnä esimerkiksi naksun käytöstä tällaisissa koulutuksissa. Naksu on tosi hyvä, mutta mun mielestä olisi reilua sekä koiraa että ohjaajaa kohtaan käydä läpi harjoituksen tavoite ja ohjaajan toivottu toimintatapa ennen harjoituksen aloitusta eikä kesken kaiken. Myös perusasiat kun palkkaus naksusta olisi hyvä olla oikeasti selkeinä ennen niiden käyttöä. Mutta, toki syynä näihin ajatuksiin voi olla se, että itsellä on ajatus ja tietty tapa palkata koiraa, joten ehkäpä siksi näytti hassulta omaan silmään erilaiset toimintatavat.) Mika selvästi pyrki tekemään koiran aktivoitumisen ja tarjoamisen kautta (ja siksi sanoikin moneen kertaan, että mun kanssa tehty setti oli ihan muuta kuin mitä hän yleensä ohjeistaa :D)

Meidän vuorolle pääsin Erittäin Innokkaan Lystieläimen kanssa. Se puhkui tarmoa ja oli valmiina mihin vain. Ennen meidän vuoroa tein kaukot (tosi hyvät, pelkällä käsimerkillä vaihdot maahanmenoa lukuunottamatta). Lisäksi tehtiin vähän kiertoa läheltä, mutta tötsän vieressä ollut treenikassimme ja kapulakasa tekivät tehtävästä to-del-la haastavan. Saatiin sieltä lopulta kokonainen kiertokin kaivettua...

Varsinaiseen koulutukseen olin päättänyt kolme teemaa: ensin tehdään kiertohässäkkä kokeenomaisena, ihan vaan nähdäkseni sen tilanteen. Sen jälkeen keskitytään jäävien asenteeseen. Lopuksi otetiin ruutuun juoksu ilman alkua tai loppua, ihan vaan että taas näen missä mennään. Aloitettiin kierrolla, Lysti teki tosi hienosti! Kierrossa olisi voinut olla enemmän asennetta, mutta meni kuitenkin hyvällä vauhdilla, kiersi hyvin ja pysähtyi (seiso) kivasti. Odotti hienosti käskyä, nouto, hyppy ja luovutus hyvät. Mikalta Lysti sai erityiskehuja kapulan kauniista nostosta.

Jäävät Lysti luonnollisesti osaa, mutta toivoisin niihin vähän sähäkkyyttä. Erityisesti maahanmenon se tekee herkästi hiipimällä, kun itse toivoisin enemmän maahan putoamista. Treenattiin alkuun lelun kanssa niin, että itse peruutan lelu kädessä ja sillä houkuttelen Lystin sukeltamaan maahan. Ly tajusi homman juonen nopeasti, mutta ohjaajansa oli vähän kujalla... Saatiin kuitenkin huippuhienoja toistojakin, hyvä Lysti! Testattiin luoksarin maahanmeno ajatellen samaa niin, että jätän koiran makaamaan ja kutsun luokse, kunnes koiran ollessa muutaman metrin päässä vedän sen samaan tapaan lelulla maahan. Vaan tämähän ei sujunutkaan ihan niin näppärästi - Lysti ehti lelun nähdessään miettiä seisomisen tarjoamista eikä tullut luokse suoraa ja vauhdilla, vaan selvästi käskyä odottaen. Matkaa lyhennettiin, mutta sama ongelma yritti nostaa päätään koko ajan. Tämän jälkeen tehtiin tarjoamisen kautta maahanmenoa niin, että itse olin polvillani kädet jalkojen välissä maassa, ja Lysti sai tulla siihen makaamaan. Todella kaunis tekniikka ja nopea maahanmeno oli Lystin ensimmäisenä tarjoama asia, joten kyllä se teknisesti tämän osaa... Mika halusikin nähdä, miten Lysti menee maahan jos itse peruutan - ja kas, vallan kaunis, nopea ja teknisesti hieno maahanmeno. Peiliin katsomisen paikka siis, ihan itse olen Lystin opettanut tuohon hiippailuun kokeenomaisessa liikkeessä!

Mitä jatkossa: Mika ehdotti, että Lystille voisi luoksarin maahanmenoa ajatellen opettaa oikeanlaisen ja nopean maahanmenon esimerkiksi matolla, jota käytettäisi aluksi luoksarissa. Kun tekniikka olisi oikea polvillaollessani, voisi etäisyyttä kasvattaa ja ottaa maton lopulta liikkeenä tehtävään luoksariin. Ja sen jälkeen luonnollisesti häivyttää pois. Tarvittaessa vastaavan maton (eri värisen ja muotoisen) voisi ottaa myös luoksarin seisomiseen, jolloin saisi koko liikkeen tehtyä kokonaisena mattojen avulla. Mietitään, mietitään... Lisäksi lelulla maahanmeno kuuriluontoisena, samoin kuin tekniikkaa polvillaan.

Lysti sai kovasti kehuja tekemisen meiningistä ja tunnetilastaan. "Ei ainakaan tarvi pelätä, että sillä loppuisi moottori kesken" - ei tarvi ei! Ja oli todella kiva huomata, miten treenit ovat tuottaneet tulosta, ja selvittiin koko koulutussetistä ilman ääntä, vaikka siihen sisältyi runsaasti lelun kanssa toimimista ja kutsuja odottamasta tekemään. Lysti myös ehti näyttii vaikka minkälaisia temppuja tarjotessaan asioita, myös nämä sekä koiran aktiivisuus saivat ihastelua osakseen. Ohjatun settimme jälkeen oli lounastauko, ja koska kaikki muut kaikkosivat, käytin tilaisuuden hyväksi ja tein ne suunnitellut ruutuun lähetykset. Ajatus lähtöön oli hyvä, mutta kentällä olleet esteet veivät huomion ja jouduin antamaan uuden käskyn. Kun bongasi ruudun, hakeutui tosi hyvää paikkaan ja pysähtyi nätisti. Sama uudelleen, taas hämääntyi esteistä, mutta toisella käskyllä haki hienosti itse ruutuun. Tässä toisessa toistossa vähän kämmäilin ohjauksessa, sillä käskyä antaessani katsoin koiraa... Jatkossa voisi vaikka muistaa katsoa sinne kohteeseen, kuten olen opettanut koiralle tekeväni ;) Kolmas toisto eri suunnasta, lähti hienosti suoraa, joskin jäi vähän eteen. Toisella käskyllä korjasi hienosti oikeaan paikkaan. Lopuksi pöljäiltiin muutamia pomppustoppeja - ei ole ihan vielä koekunnossa ne! :D Ehkäpä pitäydytään ihan vaan perusstopissa ja katsotaan, jos niihin saisi näillä eväillä vähän lisäpotkua myös.

Päivän tärkeimpänä antina kuitenkin se, että meillä oli ssssairaan kivaa, nautittiin tokosta ja itse löysin (ainakin hetkeksi) kokonaan sen kateissa olleen kipinän lajin tekemiseen. Lystin kipinä ei onneksi ole koskaan kadonnutkaan ;)

2 kommenttia:

  1. Tuo mattoluoksetulo kuulostaa vähän oudolta ja työläältä... Itse ainakin pyrin välttämään mitään ylimääräisiä apuvälinteitä, jotka pitäisi sitten häivyttää pois. Luulisi, että muuttamalla palkkaustapaa voisi saada myös helpommalla tuloksia. Mutta tiedän itsekin tuon tunteen, kun kuuntelee ehdotuksia ja päässä vaan soi jo, että Ei ei ei ei ei :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, ettei tuo matto itselläkään ole ihan ykkösenä mielessä, joskin osasyynä tietysti jo ensi viikolla oleva koe :D en tykkää aloittaa tuollaisten rakentamista ja sotkea väliin sitten ihan eri tekniikkaa, enkä viikossa kyllä ehdi opettaa, vahvistaa ja häivyttää tuollaista apua! :D mä tavallaan ymmärrän kyllä tuon opetustavan pointin, mutta oon vähän samoilla linjoilla sun kanssa avuista... jos tulee sopiva väli, olishan se testimielessä ihan hauska kokeilla, saako sillä parempia tuloksia aikaan. Mutta en tiiä...

      Poista