Sivut

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Ongelmakoirasta monitoimikoiraksi

Eilen koitti päivä, jolloin Enne (ja ohjaajansa myös!) pääsi korkkaamaan rallytokon koeuran. Lajin harrastamisemme on ollut tosi vähäistä, eikä tarkoitukseni ollut ihan vielä kokeisiin asti mennä - vaan suunnitelmat muuttuivat, ja näin kävi kuitenkin. Koepaikalla olin tyyni ja innoissani, rata näytti juosten tehtyä spiraalia ("ai niin nää voi olla juostenkin?!") lukuunottamatta oikein kivalta - vain yksi eteentulo (Entsulle vaikea) ja ratapohja selkeä ja helposti seurattava. Jotenkin stressasin kamalasti sitä, että kyseessä on agilityrada tyyppinen kiermurtelu, jossa en pysy itse kartalla radalla edetessäni. Yhdessä kohdassa lyhyt kylttiväli toi pientä lisähaastetta, muutoin rata tuntui selkeältä.

Omaa vuoroa odotellessa...

Olemme Enteen kanssa viime aikoina kisanneet vaan aksassa, ja huomasinkin rutiinien koepaikalla olevan aivan hukassa - miten paljon voi tehdä viimeistelytreeniä (toistokestävyys "vähän" eri luokkaa kuin Lystillä), miten paljon aiemmin koira kannattaa hakea sisälle (no, niin no, tämähän ei kyllä kamalasti stressaa ja nosta kierroksia), miten paljon koiraa ylipäätään pitäisi liikuttaa ennen koetta, pitäisikö sille antaa aamulla ruokaa ja monta muuta kysymystä. Ratkaisin viimeiset kysymykset käymällä reilun puolen tunnin lenkin ja olemalla antamatta ruokaa. Koepaikalla tehtiin namipalkalla muutama eteentulosta takakautta sivulletulo (kyltti nro 2 radalla) sekä muutama liikkeestä maahanmeno (kyltti nro... ehkä 6 ehkä?), jotka Enne kovasti halusi tehdä melkeinpä eteeni poikittain. Ja sitten vaan hengailtiin... Alokasluokassa oli reilu 20 koiraa, ja meidän vuoromme oli muistaakseni 5. viimeisinä. Odotteluaikaa siis oli - enpä tajunnutkaan, miten kauan ihan oikeasti täytyy odottaa! Itse suorituksethan ovat tosi nopeita, mutta niin vaan siinä tuomarin kirjoittamisessa ja muussa meni yllättävän kauan aikaa.

Ja odotellessa...
 
Rataantutustuminen oli vähän turhauttaa isosta kisaajamäärästä johtuen. Koska mun on vähän vaikeaa hahmottaa oikeaa suorituspaikkaa (treenejä takana kylttien kanssa kaiketi kuusi?), olisin mieluusti mallaillut jo rataantutustumisessa itseni oikealle paikalle. Näin teki kuitenkin moni muukin, eikä etenemisestä meinannut tulla mitään... Päätin sitten, että kunhan muistan kävellä kylttien läheltä, ei homma voi pahasti pieleen mennä, ja keskityin tutustumisessa ohjauksellisiin juttuihin, käskyihin ja käsimerkkeihin. Päätin ottaa varman päälle ja ohjata maahanmenonkin kädellä, ettei menisi istumisen kautta - tämäkin nähtiin, kun en sallinut poikittamista. Rataantutustumisen jälkeen olo oli rento ja mieli hyvä, muutaman suorituksen katsottuani hain Enteen autosta ja jäimme hengailemaan sopivan rauhalliseen nurkkaan ja odottamaan omaa vuoroamme.

Ja odotellessa :D Tällä kertaa tosin jo palkintojen jakoa ja kisakirjan saamista.
 
Loputtomalta tuntuvan ajan jälkeen vuoromme koitti. Suoritusalueelle astuttuamme hävisi rentous kuin tuhka tuuleen, ja tilalle iski jäätävä jännitys. Todella mystistä, yleensä jännitys on läsnä koko ajan, ja nyt tulikin aivan puskista näin yhtäkkiä. Enne vähän kuulosteli tilannetta, selvästi käskyni olivat epäselviä ja jouduin keskittymään rauhalliseen ohjaamiseen hosumisen sijaan. Heti ensimmäisellä kyltillä (täyskäännös oikealle) Enne haisteli (-1 piste) kylttiä, mutta palasi hyvin kontaktiin. Kakkoskyltti (eteen, takakautta sivulle, istu) yllättävää kyllä ei pahoja ongelmia. Kolmosella juoksuun (ei ongelmaa), nelosella se pahuksen spiraali juosten. Yllättävän hyvin Eps pysyi mukana, vaikka vähän meinasi lähteä keulimaan (-1 kontrollin puute). Vitosella palattiin kävelyyn (-1 vino - ilmeisesti siis hidastin niin nopeasti, ettei Enne ehtinyt ihan mukaan), kutosella maahanmeno (-1 vino). Seiska käännös vasempaan, kasilla istu, askel istu, kaksi askelta istu, kolme askelta istu, ei ongelmaa. Tämän jälkeen istumisen kautta maahan ja koiran kierto, tämä oli hyvä ja suora! Kasilla 270 astetta oikeaan, ysillä en muista yhtään, mitä tapahtui :D Kymppi täyskäännös vasemmalle (-1 haisteli kylttiä) ja 11 pujottelu (-1 vino).

Pätevä huskyeläin suorituksensa jälkeen.
 
Pujottelusta maalisuoralle Enne seurasi tanssien ja häntää kovasti heiluttaen - tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse huomasin tämän. Palkintojen jakoa odotellessa Enteen iloista tekemistä tultiin kuitenkin kehumaan, ja kuulemma oli heiluttanut häntää ja ollut tohkeissaan koko ajan. Arvostelulomakkeessakin lukee "Kivan näköistä yhdessä tekemistä!". Ja tämähän se tärkeintä onkin, että on kivaa! Vielä, kun pääsisin itse tästä jännittämisestä vähän selvemmille vesille, voisi tekeminen olla vielä kivempaa omalta kannaltanikin ;) Kokonaisuudessaan saatiin siis 94/100 pistettä.

Suorituksen jälkeen alkoi jo vähän hymyilyttää - Enne, pieni höpöhöpö-harrastelukoirani, on nyt saanut virallisen tuloksen neljästä eri harrastuslajista! Ei pöllömmin koiralta, jos on mulle tullessaan ollut "ongelmakoira", aggressiivinen ihmisiä ja koiria kohtaan, tuhonnut kaiken ja ollut ylipäätään ihan mahdoton. Ihan en itse kaikkea tätä allekirjoita, mutta nyt voin todeta, että omalta kannaltani ihan hyvä, ettei ole edelliseen kotiinsa sopeutunut, vaan päätynyt luokseni. Maailman rakkain huskyeläin.
(Ja niin, tokikaan tässä ei pyritä saavuttamaan tuloksia lajeista vain määrän vuoksi, vaan kokeillaan ja tehdään sitä, mikä kulloinkin tuntuu hyvältä, ja pidetään yhdessä hauskaa.)

 Raskaan päivän jälkeen kotona.

4 kommenttia:

 1. Onnea uudesta aluevaltauksesta! Ja tsihhih, tuosta hännästä tuli mieleen, että kuvitelepa ihmiselle häntä. Mun häntä ois varmaan aika usein koipien välissä kisoissa ja silti vaan ilmottaudun uusiin kisoihin edellisten päätyttyä. Kyllä se ihmishäntäkin vissiin nousee suoritusten välillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä oon tätä tovin jo hihittänyt, enkä vieläkään tiedä miten mun häntä käyttäytyisi :

   Kiitos, tämä laji sopii kyllä Enteelle paremmin kuin toko uusilla säännöillä :)

   Poista
 2. Loistavaa, onnea teille! :)
  (Mulla on samanlainen kuva Hohdosta kun tuo viimeinen joten hetken piti katsoa et mitäs :D)

  VastaaPoista