Sivut

lauantai 3. syyskuuta 2016

Lystille ykköstulos voittajajäljeltä!

Rakas Lysti-murunen avasi tänään tiensä kohti käyttövalion titteliä nappaamalla ykköstuloksen jälkikokeesta Lahdesta. Päivä ei ihan ollut optimaalinen, mutta näemmä sekään ei juuri menoa haitannut.

Koevalmistelut olivat hyvin tavallisesta poikkeavat, kun pakon edessä mukaan täytyi raahata mahdollisimman suuri määrä kylmäkalleja ja muuta kylmää hammasleikkauksen jälkihoitoon, sekä samasta syystä omat eväät sosemuodossa. Eilen illalla aloin henkisesti valmistautua siihen, etten välttämättä pysty suorittamaan koetta loppuun saakka, jos suu päättää vetää herneen nenään aktiivisesta päivästä.

Koe alkoi jäljille, ja arvonnassa nappasin meille ykkösjäljen. Omat pasmat menivät vähän sekaisin, kun ei ollutkaan "tavallista" omaa aikaa katsoa janaa etukäteen ja hengailla koiran kanssa. Sen sijaan suunnattiin suoraa lähetyspaikalle. Vähän jouduin muuttamaan virittelyjen jälkeen paikkaakin, kun totesin etten näe janan loppumerkkiä lainkaan (eli tiedä tarkkaa lähetyssuuntaa). Janalla Lysti oikaisi inasen vasemmalle, nappasi jäljen ja vaihtoi suunnan oikealle. Takajälkihän se, en itse osannut sanoa lainkaan, miksi vaihtoi suuntaa. Lähes kaikille jälkikoirille taisi käydä samantyyppisesti, ja joku totesikin tuulen olleen sen suuntainen, että ongelma oli odotettavissakin. Janalta pisteitä 34.

Kaksi ekaa keppiä nousi hyvällä motivaatiolla. Kolmoskepillä iski kuitenkin pikkupaniikki, kun totesin kepin olevan kutoskeppi! Pari minuuttia mietin, mitä ihmettä on tapahtunut - Lysti oli jäljestänyt tosi tarkasti, enkä jaksanut uskoa, että se olisi jossain kohtaa poikennut jäljeltä ja jättänyt jonkun pätkän kokonaan jäljestämättä. Ympärille katsellessani totesin myös olevani aivan keskellä metsää, enkä rehellisesti osannusta sanoa, pitäisikö lähteä vasemmalle vai oikealle päästäkseen mahdollisimman nopeasti tielle ja takaisin janalle (jäljen molemmilla puolilla oli metsäautotiet). Päätin sitten jatkaa matkaa, jos kepit olisivat vain menneet sekaisin jäljentekijällä, ja kyseessä olisikin kolmoskeppi. Pian keppikohtauksen jälkeen tulikin kulma, ja totesin koiran olevan jäljellä ainakin johonkin suuntaan. Ja löytyihän sieltä loput kepitkin! Viimeinen keppi oli lähellä tietä, joten oletin sen olevan oikea kutoskeppi. Jälkikaaviosta tämä kävikin ilmi, kepit olivat tosiaan menneet sekaisin. Eipä ole tällaista ennen tullut vastaan! Mietin myös, mikä onni oli että päätin lähteä eteenpäin enkä esim. takaisin etsimään harhautumiskohtaa. Välikeppejä matkalle ei olisi voinut jäädä, sillä aikaa oli mennyt kolmoskepille tultaessa 10 minuuttia ja matkaa kuljettu huomattavasti vähemmän kuin 1,5 kilometriä... No, ihmisiähän tässä ollaan, mutta omat pasmat menivät kyllä vähän sekaisin. Kaikki kepit kuitenkin nousi, joten jäljeltä pisteitä yhteensä 164.

Seuraavaksi suunnattiin tottiskentälle. Lysti oli aika... kupliva, ja tottiksessa lähes liike kuin liike olisi saanut olla vähän huolellisemmin suoritettu :D koiran into näkyi kuulemma hännässä ja koko kropassa, ja se selvästi halusi innolla noudattaa saamiaan käskyjä. Kiva, jos tuomarille näytti siltä, kun itselle tuntui kuin olisi ollut liikkeellä laaman kanssa :D
Lysti aloitti makuulla, ei tuomarin mukaan huomauttamista. Hakiessani sen piilolle, meinasi väkisin varastaa a-esteelle!
Seuraamisessa Lysti poikitti ja oli vähän väljä. Käännöksiin pitäisi tsempata huomattavasti enemmän. Jostain syystä säpsähdin itse ensimmäistä laukausta (mitääääh :D), ja sen seurauksena Lysti katsoi toisen kohdalla vähän ympärilleen. Henkilöryhmässä toivoisin koiran olevan huomattavasti tarkkaavaisempi ja keskittyneempi.
Liikkeestä istumisen seisoi. Sanoin käskyn jotenkin oudosti niin, että tiesin heti ettei istu. (Oli muuten jännää, että kaikki jälkikoirat seisoivat istumisen!)
Liikkeestä maahanmeno ja seisominen luoksetuloineen olivat ok. Taisi edistää molemmissa seuraamisissa "ihan kivasti"... Vähän hidastaa vauhtia ennen eteentuloa, tähän siis lisätreenejä.
Noudoille lähdettäessä meinasi lähteä suorittamaan hyppyä omia aikojaan. Voi Lykä! Tasamaanouto ok, saisi tulla reippaammin takaisin ja luovuttaa lähempänä.
Hyppynoudossa aristi vierasta hyppyä, mutta hyppäsi molempiin suuntaan. Luovutus parempi!
Estenoudossa meni hyvin, mutta palatessa jäi huipulle kapula suussa. Esteessä oli jännästi kahta eri materiaalia - ensin mattoa, ja huipulla kumia. Lystin etujalat vähän luisuivat kumilla, ja ilmeisesti siksi päätti olevan turvallisempaa jäädä huipulle. Lisäkäskyllä tuli nätisti alas. Luovutus hyvä. Kaikkien noutojen ja luoksareiden sivulletulot muuten ihan super!
Eteenmenossa pikkuaussie alkoikin sitten kuplia ihan kunnolla, vähän tuli ääntä ja edisti taas. Lähti hyvin, vaikka kenttä oli tooosi haastava (ei lainkaan sellainen normaalikenttä, vaan eteenmenon lähetys oli keskellä nurmikenttää kulkevaa tietä pitkin kohti parkkipaikkaa) - pitäisi muistaa treenata mahdollisimman erilaisissa paikoissa. Pisteitä tottiksesta 87.

Viimeisenä esineruutu. Hurjan vaikea paikka, keskellä Salpausselän lenkkimaastoja. Meidän vuorolla ei tuullut käytännössä lainkaan, eikä esineistä noussut hajua. Ekan esineen nostossa meni aika kauan, ja itselle ehti jo ennen sitä iskeä epätoivo. Lysti on tehnyt ihan loistavia esinetreenejä, ja siitäkö se ykkönen nyt jäisi kiinni?! En nähnyt yhtään, mistä Lykä esineen nosti, joten lähettelin sitten ihan summamutikassa. Lystihän ei etsi pistoilla, eli sikäli on sen omalla vastuulla tarkistaa koko ruutu. Ekan ja tokan esineen välilläkin meni aikaa, mutta löytyihän se toinenkin. Sen jälkeen lähetin Lystin huonosti - koitin saada sen kulkemaan lähetussivun suuntaisesti, mutta se kuvitteli että haluan sen tekevän tarkkuusetsintää etureunassa. Onneksi tokeni tästä ja jatkoi etsimistä. Välillä ravaili, ja aloin jo vähän hermostua. Ilmeisesti ravailu johtui kuitenkin vaikeasta ruudusta - koska esineistä ei hajua noussut, ei vauhdista oikein ollut apua, ellei sattunut juoksemaan suoraa esineen yli. Lopulta löytyi se kolmaskin esine, juuri ajan puitteissa. Tuomari totesi koiran vähän kyselevän apua (kyllä, olen samaa mieltä tänään, vaikka treeneissä tätä ongelmaa ei olekaan ollut), mutta toimivan motivoituneesti ja innokkaasti. Pisteitä tänään 30. Itse olisin tuosta muutaman miinustanut, mutta tokihan kaikki otetaan, mitä annetaan :)

Väsynyt jäljestäjä kotona

Yhteensä pisteitä siis 281/300 ja ensimmäinen ykköstulos voittajaluokasta. Maailman taitavin Lysti!

Ps. Aika massiivinen alkoi poski olla loppupäivästä, vähän unohdin sen viilennyksen tottis- ja ruutuaikoina. Onneksi loppuillan voi viettää aikalailla sohvalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti