Sivut

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Sirken tokokoulutus

Tänään osallistuimme Lystin kanssa kennelpiirin nuorten koirien tokoringin Sirke Viitasen tokokoulutukseen. Koska meidän tokoilut ovat olleet vähän vähäisiä viime aikoina, päätin ottaa teemaksi noudot.

Koska meidän suoritusvuoro oli viimeisenä, päästiin ensin tekemään paikkikset ja häiriökimppatreenit. Paikkis EVL:n kokeenomainen, Lysti teki hyvällä asenteella ja keskittyneesti. Sirken mukaan suurin virhe oli, kun tuuli toi hajun ja Ly käänsi nenäänsä sentin hajun suuntaan :D Luoksariosiossa Sirke ei huomannut Lystin tulevan eteen, enkä itse katsonut hänen liikkeitään liikkurina. Niinpä "käsky" sanalla mä käskin Lystin sivulle ja naapuri kutsui koiransa. Tästä juteltiin suorituksen jälkeen ja kuulemma ei ole mitenkään poissuljettua, etteikö kokeessakin voisi näin käydä. Hyvää treeniä siis! Häiriötreeninä tehtiin ensin kehään tuloa: porukka hengasi "odottamassa omaa vuoroaan", ja ajatuksena oli siis saada treeni, jossa koiran keskittyminen herpaantuu/tehdyt virittelyt eivät esim. pidentyneen odotusajan vuoksi kanna kehään asti/kehään joutuukin ennen kuin on valmistellut koiran jne. Meillä sattui oikein sopivat häiriöt ennen kehään menoa - ekalla kierroksella koira nro kolme juoksi aivan Lystin vierestä lelulleen nelosen mennessä kehään ja toisella kierroksella nelonen jäikin juttelemaan Sirken kanssa pidemmäksi aikaa kuin olin odottanut. Itse treenissä kävelimme ohjeistettuna "aloituspaikkaan". Ekalla kierroksella paikka oli hypyn edessä. Juuri kun olin ottamassa koiraa perusasentoon, Sirke heitti kapulan taaksemme. Lysti reagoi heti, mutta palasi kontaktiin. Käskystä käskin koiran hypyn sijaan maahan, tässä ei ongelmaa. Toisella kiekalla paikkana oli ruudun lähetyskohta, ja Sirke oikein korosti, miten olemme menossa tekemään ruutua. Lysti bongasi sanan heti, ja oli valmiina syöksymään ruutuun. Käskystä käännyinkin ympäri perusasentoon, Lysti nykäsi lähteäkseen ruutuun, mutta hienosti tajusi heti mitä pitää tehdä ja kääntyi mukana. Hirmu hyvää treeniä, eipä ole ennen tehty tällaista! Toisena häiriötreeninä oli luoksetulo ja nouto pareittain niin, että koirat ovat vastakkain suorittaessaan. Lysti ei oikein tykkää tällaisista, ja luoksarissa se tekikin pienen kaarroksen pois vastaantulevasta koirasta. Noudossa liikkui suoraa, mutta tavallista hitaammin. Lisäksi siirtyi edestä ihan itsenäisesti sivulle...

Välissä otettiinkin muutama sivullesiirtymätön luovutus, ja kyllä vaan se näppärästi on keksinyt ennakoida! Muutamalla toistolla saatiin muistuteltua homman juonta, mutta täytyypä kiinnittää tähän erityishuomiota.

Omalla vuorollaan Lystin teemana oli tosiaan noudot. Tilannehan on se, että Lystille on opetettu alunperin luovutukset sivulla, koska sain sen vain ahdistumaan edessä luovutuksissa. Pk-puolella eteenluovutusta kuitenkin tarvitaan (varsinkin nyt voittajaluokassa, jossa sivullaluovutuksesta menee suhteessa hillittömän paljon pisteitä). Kun treenasin aktiivisesti molempia lajeja, Lysti oppikin palauttamaan tokossa sivulle ja pk:ssa eteen (koska tokossa en heitä yhtäkään noudettavaa esinettä, ja tottiksessa taas heitän kaikki). Tauon jälkeen raja alkoi kuitenkin hämärtyä, ja lopputulemana Lystin pitää tottiksessa palauttaa kaikki eteen ja tokossa se saa itse valita... Joo-o, ihan oikein luettu :D

No, Lystin tyyppiselle koirallehan tuollainen valinnanvapaus ei toimi, joten halusin sille erilaisia treenejä vahvistamaan eteentuloa. En halua koskaan kieltää sitä tuomasta eteen, mutta toisaalta mun mielestä ei ole reilua tokossa vaatiakaan eteen palautusta. Ajattelin siis, että jos eteentuloa vahvistaa, ehkäpä se alkaa tarjota sitä tokossakin (viime kokeessahan näin jo kävi). Tehtiin ensin lähietäisyydeltä oikeaa asennetta eteentuloon (koira maassa, kutsutaan siitä kapulaan kiinni). Toisena treeninä tehtiin kiertoa, jossa koira lähetettiin kiertämään puu ja sen jälkeen eteen kapulaan kiinni. Toimi yllättävän hyvin! Varsinkin lelupalkan jälkeen alkoi löytyä oikeaa asennetta tekemiseen. Kerran kokeiltiin niin, että koira sai kapulan jo ennen kiertoonlähetystä, mutta siihen ei vielä asenne näiden treenien jälkeen riittänyt. Lisää näitä kahta siis ennen kuin lisätään kapulaa koiralle liikkeen alussa.

Koska aikaa jäi, tehtiin muutama seisomisharjoitus. Lystin luoksarin stoppi on alkanut valua, ja Ly selvästi kuvittelee käskyn jälkeisten askeleiden kuuluvan liikkeeseen. Tehtiin treeniä, jossa käskin koiran seisomaan ja sen jälkeen koitin vetää sitä liikkeelle. Vaikeaa, niin kamalan vaikeaa Lystille! Mutta hyvin alkoi myös vastata treeniin, vaikkei selvästi siitä pitänytkään. Tämän kautta voisi kuitenkin saada oikeaa asennetta stoppeihin. Sirkeltä tuli hyviä pointteja eri pysähdyksiin, ja taidan kuitenkin jatkaa tällä samalla vanhalla ja jättää pomppustopin ihan vaan tempuksi.


Kuvat viime kesän tokotreeneistä, saattavat olla olleet täällä jo aiemmin, mutta uusiakaan ei tähän hätään ollut. Kone ja Blogger eivät oikein toimineet tänään yhteen, joten kuviakin nyt tasan nuo eikä yhtään enempää - yrityksistäni huolimatta. Kuvista edelleen kiitos Jennalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti