Sivut

torstai 21. heinäkuuta 2016

Rullia ja leluja

Kyllä vain, meillä innostuttiin hausta! Tänään sain kaverin mukaan aamutreenimeininkeihin - Lystille hakua ja Outin koirille jälkeä ja esineruutua. Lystin teemana oli nenänkäyttö, ja kerrankin olin tehnyt vallan treenisuunnitelman etukäteen.

Päädyin ottamaan Lystille kuusi maalimiestä, kahdessa erässä. Ajatuksena oli, että ensimmäiset kolme tehdään niin, että Lysti näkee maalimiehen lähtevän rullien kanssa metsään, maalimies merkkaa piilonsa mua varten. Suunnitelma hyvä, mutta unohdin kokonaan maalimiehen näkemisen, joten alkuvirittely jäi siltä osin puolitiehen. Ääntä, vauhtia ja intoa riitti kuitenkin muutenkin, joten ehkä ihan hyvä näin ;) Käveltiin Lystin kanssa tuulen alapuolelle ja lähdettiin nousemaan vastatuuleen maalimiestä kohti. Kun Lysti selvästi sai hajun, peruutimme muutaman metrin, ja lähetin Lystin maalimiehelle. Ensimmäisellä eteni varmasti, toi rullan ja kiisi vauhdilla leikkimään. Toisella pisto oli vino, ja koira katosi näkyvistäni. Totta kai oltiin vielä niin päin, että lähetin koiraa kohti tietä, joten varmuuden vuoksi huutelin sitä takaisin päin. Koska keskenkaiken huutelu on aina tooosi järkevää, ajoitin nytkin huutoni hetkeen, jolloin Lysti oli juuri tulossa maalimiehelle. Eipä pieni huudosta paljon välittänyt, oli hoitanut rullan oton normaaliin tapaan ja palautti vauhdilla. Näyttö erittäin vauhdikas. Kolmannella vauhdettiin paikkaa, koska aloimme päätyä hakkuuaukealle, jolla ei ollut oikein piiloja. Löydettiinkin hyvä paikka viimeiselle maalimiehelle, tämä toisto hyvä. Outi sanoi, että Lysti ei etsi silmillään (pelkäsin tätä haamujen jälkeen), mutta enemmän vaatii näitä hajuharjoituksia, jotta nenänkäyttö vahvistuu. Viimeisellä taisin lähettääkin vähän huolimattomasti, kun koira oli niin tohkeissaan lähdössä - tiedä sitten oliko nenä oikeasti auki.Toisessa setissä halusin Outin piiloutuvan naamioverkon alle. Lysti on hieman epäileväinen vieraiden ihmisten suhteen (sellainen perusaussie), joten halusin mahdollisimman nopeasti kunnolla piilossa olevat ihmiset mukaan. Ajattelin, että lähetän koiran läheltä ja kuljen itse sen perässä, jotta tarvittaessa pääsen näkemään mitä tapahtuu, puuttumaan tilanteeseen, rohkaisemaan (koiraa joka ei ole peltännyt käytännössä koskaan mitään...) tai muuten vain olemaan ajan tasalla tilanteesta. Jo ensimmäisestä maalimiehestä Lysti todella avasi nenäänsä, nyt alkoi homma näyttää siltä, miltä kuuluukin! Ensimmäisellä oli ihmetellyt ja epäillyt Outia, ja rullaa oli joutunut tarjoamaan - Lysti oli sitä miltä, että tuollainen avaruudesta sädetetty olio voi olla vaikka myrkyttänyt rullan... Näytölle lähti hyvin eikä leikissä ollut mitään ongelmaa. Toisella jäin hieman kauemmas, edelleen hieman kummasteli, mutta muuten hyvä. Viimeisellä helpotettiin ja jätettiin Outin pää näkyviin, joskin Lysti tuli Outin luo selän takaa, joten enpä tiedä oliko tällä koiran kannalta mitään merkitystä... Otti kuitenkin rullan varmemmin, palautti loppuun asti (jäin lähetyspaikalle odottamaan) ja näyttö oli hyvä. Tänään Lysti viihtyi maalimiehelläkin hyvin, ja vaikka itse tulin paikalle, haki se Outia leikkiin uudelleen. Jes!

Nyt pitäisi vaan saada kokoon hakuporukka, jotta pääsisi treenaamaan edes suunnilleen säännöllisesti. Muutama kaveri on jo vähän innostunut, joten toiveet on korkealla! Mihinkään ohjattuun ryhmään rahkeet ja aika eivät tällä hetkellä riitä. Syksylle ajattelin kuitenkin etsiä vielä ainakin yhden koulutuksenkin, jotta päästään lajin parissa oikeaan suuntaan. Jos lukijoissa sattuu olemaan joku hakuseuraa vailla Etelä-Suomessa, jättäkää jälkenne :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti