Sivut

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Jälkilomalla ehtii muun muassa hakumetsään

Kajaanin jälkikokeen jälkeen Lysti jäi jälkilomalle. Ajattelin tauon tekevän hyvää, ja loman aikana olemmekin keskittyneet ihan vallan muihin lajeihin. Aika hauskaa, että tässä ajassa olemme ehtineet paitsi tokoilla ja aksata, myös paimentaa, hakuilla ja kokeilla vesipelastusta!

Jälkiloman hakuosuus toteutui eilen, kun suuntasimme Inkooseen mudiyhdistyksen kesäleirille. Eilisen hakukoulutuksessa oli tilaa, ja kun asiasta huudeltiin paikallisen koirakerhon sivuilla, enempiä ajattelematta päätin hypätä mukaan joukkoon. Kouluttajana toimi Sirpa Tähkä ja paikalla oli kymmenisen koirakkoa. Koulutus oli mielenkiintoinen jo rotu- ja tasokirjonkin vuoksi: mudileirillä kun oltiin, paikalla oli belgejä, bortsuja, vesikoira, Lysti ja pari niitä mudejakin. Koirat olivat tasoltaan aivan aloittelevista KVA-arvon saaneisiin.


Lystin kanssa hakuilu on "vähän" jäänyt, kun koko kevät ja kesä on keskitytty vain jälkeen. Edelliset ilmaisutreenit on tehty viime marraskuussa(ko?) ja etsintää... no, ei koskaan :D Ekalla kierroksella päätettiin siis katsoa, millä tolalla ilmaisu on ja miettiä sen jälkeen toisen kierroksen sisältöä.

Tehtiin maalimiehet ensin pakenevina. Lysti oli heti mukana hommassa, se jopa vähän kitisi maalimiesten perään (Lystihän ei mitenkään erityisemmin rakasta vieraita ihmisiä, joten tämä oli todella yllätys!). Lähtikin sitten kuin tykinkuula, haki irtorullan hienosti ja palautti hyvällä vauhdilla. Lähti näytölle ensimmäisellä ja toisella maalimiehellä tosi hyvin. Kolmannella ja neljännellä liikuin itse sivusuunnassa, ja se vähän aiheutti päänvaivaa näytölle lähdössä. Hienosti Ly kuitenkin selvitti ongelman ja maalimiehelle päätyi melkoista vauhtia. Kolmosella joutui käyttämään nenää löytääkseen maalimiehen, hienosti selvitti ongelman. Näytöllä vei ensin samaan paikkaan, josta oli aloittanut maalimiehen etsinnän, sieltä bongasi maalimiehen. Neljännen näytöllä kouluttaja juoksi perässämme, ja sen takia täytyi kesken matkan pysähtyä ja ihmetellä tilannetta :D Ilman lisäkäskyjä tai kehotuksia jatkoi kuitenkin matkaa.


Toisella kierroksella jatkettiin haamuilla. Ekalla maalimies oli ehkä 40 metrissä. Melko lähellä Lystin juoksulinjaa oli umpparina toiminut häkki, jossa olin ollut piilossa edellisen kierroksen koiralle. Lysti nappasi hajun häkiltä ja jäi pyörimään ja etsimään sen luo. Lopulta palasi takaisin, kun ei maalimiestä löytynyt. Toisella lähetyksellä (haamu edelleen) upposi hyvin ja varmasti. Toinen ja kolmas haamu hienosti. Ennen neljättä maalimiestä katsottiin, onko Lystille tullut ajatusta hajulla etsimisestä. Ei osoittanut merkkejä hajun ottamisesta, sen sijaan katseli keskilinjalla kauempana meistä seisseitä kanssatreenaajia :D Tehtiin siis viimeinenkin haamuna, joskaan Lysti ei katsonut haamua lainkaan. Ilmeisesti kuitenkin kuuli askeleet, sillä eteni hienosti ja etsi lopun nenällä.


Jatkoon tehdään siis ilmaisua, mutta myös vahvistetaan nenällä etsimistä. Ly yllätti kyllä täysin, en olisi uskonut, että muutaman yli puoli vuotta sitten tehdyn treenin jälkeen se noin suvereenisti hoitaa ilmaisun. Hajuhaun kanssa on toki paljon töitä tehtävänä, mutta pieni hakukärpänen saattoi puraista ;) Hurjan kiva päivä!


Kuvissa pojat pelastuskoiraesteillä kesäkuun alussa - hellepäivänä keksittiin vähän erilaista aktivointia, kun samaisella kentällä olin sopivasti kouluttamassa. Ja olipa muuten molemmilla koirilla kamalan kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti