Sivut

perjantai 9. lokakuuta 2015

Vakavoituminen kunniaan

Blogin päivitys on taas vähän jäänyt, joten koitanpa nyt muistella mahdollisimman pitkälti kaiken välissä tehdyn taas samaan postaukseen...


Viikko sitten kävimme Jennin ja Riemun kanssa tekemässä esineruutu- ja rally-toko -treenit. Esineruudussa seitsemän esinettä, jotka tsneh-pojat hakivat vuorotahtia. Lystiä aloitti, nenä ei ollut ihan auki, vaan juoksi suhteellisen läheltä esinettä pariinkin kertaan. Nousikin sitten ihan eri esine... Lysti ei juuri nostanut kierroksia Riemun vuoroilla, kelli selälläänkin rapsutettavana välissä :D lähti kivasti töihin joka lähetyksellä, joskaan vauhti ei ollut ihan normaalia tasoa. Viimeistä esinettä ei löytänyt, joten ilman palkkaa autoon. Jotenkin helpottavaa saada heitettyä koiraa tyhjän lähetyksen jälkeen treeneissäkin autoon, ettei tule kokeiden rajallisella ajalla ihan puskista. Tietty lähtökohtana on se, että kaikki esineet löytyvät ajallaan, mutta kun aina niin ei valitettavasti kuitenkaan käy... Kokonaisuudessaan ihan ok treenit, ei todellakaan Lystin parhaimmistoa, mutta ei mikään hasarditreenikään.


 Esineruudun jälkeen vaihdettiin paikkaa ja lajia. Rally-toko on itselle aika vieras laji, mutta ajattelin sen olevan sopiva Entsulle - sille kun tokon uudet säännöt eivät oikein tunnu sopivilta enkä tiedä, jaksanko alkaa sen kanssa miten suuressa mittakaavassa vääntää liikkeitä, jotka eivät selvästi ole sille kivoja. Lystikin sai kokeilla rallya, ja aloittikin ekana rataantutustumisen jälkeen. Vähän radalla oli juttuja, joita ei olla treenattu (kuten saksalainen ja seuraamisesta eteentulo), mutta sehän ei menoa haitannut. Sen sijaan koiran uskomaton "lalalaa en kuule en kuule" -asenne haittasi ja paljon! Näemmä tuon pikkuaussien kanssa ei voi harrastaa kivasti ja rennosti, vaan sen täytyy aina päästä tosissaan töihin, että homma toimii. Huoh. Hetki yritettiin, mutta kun tekeminen ei ollut edes murto-osaa osaamistasosta, sai koira siirtyä autoon miettimään tilannetta veljensä päästessä hommiin. Riemun jälkeen oli Epen vuoro. Ruoho oli Entsun mielestä todella ällöttävä alusta eikä siinä oikein olisi voinut kävellä (saati sitten istua tai maata!), mutta häntä heiluen huksis oli mukana touhussa. Tästä on hyvä jatkaa, eiköhän rallysta ainakin hassuttelulaji meille saada, jos ei muuta. Enteen vuoron jälkeen Lysti pääsi kokeilemaan uudelleen, ja paketti pysyi jo paremmin kasassa. Täytyy nyt vaan jatkossa muistaa, että nähtävästi Lystin kanssa hommia täytyy (edelleen) tehdä tosikkomaisesti eikä pelleilylle jätetä sijaa... Siinä missä moni muu sanoo koiransa olevan huumorintajuinen, mulla on kyllä aivan päinvastainen elukka :D


 Ollaan myös tokoiltu ja temppuiltu. Tokossa Lystin on tehnyt erityisesti seuraamistekniikkatreenejä, lisäksi molemmat ovat tehneet kaukoja eri (omilla) asentovariaatioilla sekä pyörineet sivulta eteen, oikealle puolelle, eteen, sivulle jne. missä järjestyksessä milloinkin. Lysti treenasi myös saksalaista ihan vaan omaksi huviksi. Edelleen erityisen suurta hämmennystä aiheuttaa Enne, joka hallitsee kaukovaihdot omasta asennostani riippuen käsittämättömän hyvin. Lystille oma tavallisesta poikkeava asentoni aiheuttaa huomattavan paljon enemmän päänvaivaa.
Joku aika sitten käytiin myös kimppatreenaamassa tokoa Outin, Hesen ja Mandin kanssa. Lysti teki pari suoraa ruutua, muutaman seuraamistekniikan, jäävien asentoerottelua peruuttaessani sekä kuunteluerotteluna kiertoa ja noutoa. Käytännössä treenattiin niin, että laitoin kaksi isoa tötsää kentälle ja seisoin itse koiran kanssa niiden välissä. Heitin kapulan toisen tötsän viereen ja lelun toisen, ja käskin kiertämään kapulatötsän. (Kapulallehan se lähti, joten tässä välissä muutama korjaus...) Kierron jälkeen kierto toisen tötsän ympäri. Seuraavaksi kapulan haku, sitten molempien tötsien kierrot vuorotellen ja vapautus tötsän vieressä olleelle lelulle. Selvästi vaikeaa, liian pitkä aika kun viimeksi ollaan treenattu tällaisia kuuntelutreenejä, joissa koira herkästi lukitsee tietyn kohteen. Muutaman kerran palautteesta juoksi autoon, tähän täytyy jatkossa puuttua (autoon on siis joutunut tyhmäilyistä, mutta ei sinne menoakaan itse saisi päättää). Varmuutta kaipaa siis selvästi lisää, mutta onneksi kuuntelutreenejä on kiva keksiä ja toteuttaa!Samoissa treeneissä Ennekin pääsi tokoilemaan. Se teki ruutua (on se vaan niin vaikea!) lyhyeltä matkalta, jääviä (istumisessa vahva käsiohjaus, mutta sehän istuu! Tästä siis apuja pikkuhiljaa vähemmälle.), seuraamista ja luoksetuloa. Ruutu jossain määrin tuntuu hahmottuvan ajatuksena, mutta Enne ei vain halua mennä kovin kauas minusta. Lähietäisyydeltä hakee hyvin ruutuun sisälle, mutta kauempaa jää matkan varrelle. Etenee ravia, ei edes mieti laukkaamista. Jäävät ok, pysyi oikein päin seisomisessakin, jes! Ongelmanahan on siis ollut se, että Enne on herkästi kääntynyt perääni taakse siirtyessäni. Pysyy kyllä paikallaan (ei siis lähde kävelemään perään), mutta kääntyy paikallaan ympäri. Nyt ei tätä ongelmaa ollut, toivottavasti se on nyt selätetty. Seuraaminen ihanaa tuttua Enne-seuraamista, häntä heiluu ja toinen on ihan tohkeissaan. Luoksetulo olikin sitten vähän kummallisempi juttu, Enne lähti ravilla ja vaihtoi laukalle vasta, kun oikein usutin sitä tulemaan. Enne on muutenkin viime aikoina mieluusti jättänyt juoksemiset vähemmälle - joko ei ole innostunut juoksemaan ollenkaan, tai on lopettanut heti suurimpien virtojen poistuttua.Myös Lystillä on ollut havaittavissa vähän ihmeellistä käytöstä (tuossa esineruututreenissä hitaampi vauhti ja tokotreeneissä se ensimmäistä kertaa ikinä kieltäytyi leikkimästä kanssani - vaikkakin vain viideksi sekunniksi, mutta silti!). Tästä johtuen käytinkin molemmat pojat fyssarilla hoidettavana. Molemmilta löytyikin jumeja - Entsulla lapojen alueelta sekä vajaata liikerataa lonkista. Lystillä koko ranka oli s-mutkalla ja lisäksi jumit niskassa ja lannerangassa. Molemmat vastasivat hoitoon hyvin, mutta Lysti ei ihan yhdellä käynnillä selvinnyt. Ensi viikolla mennään siis uudelleen, toivottavasti tilanne on silloin jo parempi. Onneksi sentään Lystikin reagoi hyvin hoitoon ja jumeja saatiin jo hyvin avattua!

Kuvat tältä ihanalta pakkasaamulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti