Sivut

lauantai 24. lokakuuta 2015

Tavoitteena tokokoe

Meidän viikko on kulunut hyvin pitkälle treenien merkeissä. Eilen illalla totesin, etten ole käynyt viikon aikana kertaakaan kunnon lenkillä - aina on ollut joko tokotreenipäivä (jolloin lenkkeily jää alkulämppään ja loppujäähkään) tai vetolenkkipäivä, jolloin liikunta luonnollisesti tulee vetämisen muodossa. No, pojat ovat olleet tyytyväisiä, ja eilen käytiin sitten perjantain kunniaksi tekemässä se kävelylenkkikin :)

Maanantaina aloitettiin päivä Entsun eläinlääkärillä. Niinhän siinä kävi, että anaalit olivat täynnä. Erite ok, mutta erityisesti vasen taas hankala tyhjennettävä. Täytyy nyt muistaa tarkkailla näitä ja miettiä, olisiko joku pysyvä ratkaisu (=leikkaus) paikallaan, jos ongelma alkaa uusia kovin usein. Itse näitä en uskalla edes yrittää tyhjentää, ovat hankalasti ja lääkärin tyhjentäessä saan itse pitää koiraa kyllä täysillä kiinni, että pysyy aloillaan huutaessaan ja reuhtoessaan pakoon. Onneksi lääkärillä saatiin hyvin tyhjäksi kuitenkin, jee!Lääkärin jälkeen nappasin pojat mukaan suunnatessani töihin Lahteen. Syykin oli selvä: Löyttymäen koirakentällä on metrinen este, jota Lysti ei ole vielä hypännyt. Poikettiin siis työtauolla kentällä, ja Lysti sai tehdä metrisen, A-esteen (joku loiva versio) ja eteenmenoja. Muutama kiertokin tehtiin. Metrisen noudot ohjatun kapulalla, koska en tykkää käyttää omaa 750 grammaistani (se ei ole IPO-mallia) enkä muistanut aamulla kaivaa peruskapulaa matkaan. Epäröimättä hyppäsi yli, jes! Hyppytekniikka hieno ja noudot jees. Tokalla kiekalla meinasi varastaa, josta palaute. Tämän jälkeen hyppäsi, mutta kolautti vähän. Ei kuitenkaan pahasti eikä vaikuttanut tekemiseen millään tavalla. Meillä ykkösasia kuitenkin on, että kapuloille ei varasteta _koskaan_. Oli muuten viime kokeessa useammalla koirakolla tämä ongelma - ja itsestä tuntui ihan utopistiselta :D A-este ongelmitta, eteenmenot ok, joskin ei nähnyt lelua ja lähti haistellen etsimään sitä. Jälkiviisaana olisi ollut parempi käskeä koira maahan heti eteenmenosta ja mennä sen jälkeen yhdessä lelulle. No mutta, pääasia että koira sinkoaa täysillä eteenpäin!Tiistain ohjelmassa oli vetolenkki. Tällä kertaa lähdettiin matkaan ihan vaan kickbikella, ja vähän jännitti nähdä, miten Entsun töiden teko tällä kertaa luonnistuu. Koitin pitää jarrulla vauhdin rauhallisena, vaikka välillä se olikin aika haastavaa (kahdella koiralla kickbike ei paina kuitenkaan käytännössä mitään, varsinkaan alamäissä...). Veikkaisin matkaksi viitisen kilometriä, ja heittämällä Epen paras vetolenkki tänä syksynä! Ilmeisesti siis vetäminen on tuntunut kurjalta ja tehnyt anaalien takia kipeää, toivottavasti tilanne nyt helpotti pidemmäksi aikaa. Lenkin aikana ehti tulla pimeä, mutta käytiin kuitenkin kurkkimassa vähän uusilla reiteillä. Täytyy mennä samaiselle pätkälle uudelleen valoisaan aikaan - vaikutti aika kivalta!


Keskiviikolle sovittiin Outin kanssa tokotreenit ennen mun tokoryhmän alkua. Lysti teki ensin kiertohässäkkää. Kerrankin oli käytössä molemmat hypyt ja kaksi kapulaa! Vaikeaa oli, ja Lysti olisi mieluusti käskystä kiertänyt hyppyä. Ja siitähän se ajatus sitten lähti... Lystin kanssa treenattiin agilityä sen ollessa pieni, reilun vuoden iässä oli ryhmässäkin. Tuolloin hyppyjen kiertokäsky on ollut sama kuin nyt kiertohässäkän käsky. Liekö siis tämä lisähaasteena siinä, ettei koira meinaa irrota tötsälle asti? Mietintään menee, saanko tämä korjattua riittävän vahvaksi vai meneekö käsky kokonaan vaihtoon. Huoh. Saatiin kuitenkin kivojakin toistoja, joten ihan vielä en ajatellut heittää kirvestä kaivoon. Täytyy alkaa treenata liikettä kahdessa osassa (kiertäminen erikseen, stopeista kapulan haku ja hyppy), sillä kerran Lysti jätti hypyn kokonaan välistä. Pysähtymisen asentojen ei pitäisi olla ongelma. Kierron lisäksi tehtiin ohjatun suuntia niin, että joka toinen lähetys vasemmalle ja joka toinen oikealle. Vaatii vielä paa-aa-aljon toistoja: jos suunnat onnistuvat, hajoaa merkille meno. Jos merkille meno onnistuu, suunnissa on epävarmuutta. Hirveän kiva harrastus tämä toko!

Torstaina treenattiin tokoa Annen kanssa. Ilma ei ollut kovin mieltä ylentävä, kun tihutti vettä, tuuli ja oli pimeää. Kenttä oli kyllä valaistu, mutta tietysti valoista tuli myös varjoja. Lysti puuhasteli vaikka ja mitä. Aloitettiin kierrolla (ei häiriötä), hyvä. Sitten merkitön merkki alustalla, hyvä (ensin tosin ei bongannut alustaa ja kieppasi ympäri n. 13 metrin kohdalla. Alustaa en kyllä meinannut nähdä minäkään, ja pariin kertaan kävin tarkistamassa, että lähetän koiraa oikeaan suuntaan)! Kiertoa häiriöllä (kapulat ja superhäiriönä Anne ja juoksuinen Fanta). Kiertoa niin, että kierrettävän kohteena Anne ja Fanta (pieni muru oli niin pätevä, sitä ei suinkaan kiinnostanut pian tärpeillä oleva narttu, vaan ongelmaksi muodostui ymmärtää, että kierrettävä ei tällä kertaa ole tötstä). Pientä seuraamista, tosi jees! Zeta oli upea - seuraaminen hienoa ja asennot hyvät, jes! Treenattiin imuttamalla myös seuraamisen peruuttamista. Sehän oli jo hyvässä vaiheessa, mutta nyt, kun on erityisesti panostettu seuraamisen mielentilaan ja oikeaan paikkaan, en halunnut riskeerata tämän työn tuloksia säätämällä seuraamista. Vielä vaatii treeniä, mutta tehtävissä se on. Paikkis tehtiin Fanta häiriönä, ei ongelmaa. Vähän Lysti katseli ja haisteli (Anne ja Fanta tekivät omaa versiotaan, joka sisälsi paljon käskyjä ja vähän liikettä Lystin vieressä), mutta ei aiettakaan nousta. Hyvä. Lopuksi pari luoksarin stoppia niin, että vapautin leikkimään Annen kanssa. Ihan ok, ei parasta Lystiä, mutta kohtuullisia kuitenkin.
 

Tokoilun jälkeen suunnattiin Entsun agilitytreeneihin. Epe oli taas ihan intona, leikittiin vähän pallolla ennen rataa ja sehän jopa pysyi käsissä, vaikka toisena esteenä oli puomi! Ekalla radalla omat pasmat meni aivan sekaisin, enkä yksinkertaisesti muistanut, minkä ohjauksen olin radalle suunnitellut. Puomilta jatkettiin eteenpäin hypylle, jolta palattiin puomin alla olleelle putkelle. Käänsin koiran joka kerta väärään suuntaan hypyllä, kunnes muistui mieleen se varsinainen suunnitelma. Vastakäännöksen teon puolellakin kun on merkitystä ;) Toisella radalla Epe oli tosi pätevä ja saatiin hienoja pätkiä tehtyä. Pitäisköhän se ilmoittaa taas kisoihin...? Sillä on niin kovin kivaa, vaikken itse pystykään sen kanssa kunnolla juoksemaan.


Perjantaina aamulla käytiin vielä tekemässä tokotreenit ennen töitä Outin kanssa. Lystillä kokeenomainen evl testimielessä. Ja todelliseksi testiksihän se meni, eikä kyllä kokeenomaisuutta ollut nähnytkään :D

- kiertohässäkkä: no siis aivan kamala. Ei irtoa tötsälle asti. Lisää treeniä, avustettuna (tai siis yhden onnistuneen kierron jälkeen) teki hienosti ja loppu ongelmitta.
- tunnari: upea! Ei lisättävää.
- luoksari: stopit vähän venyi toivotusta. Liikkurin käskyillä kääntyi katsomaan Outia, täytyy ottaa lisää liikkuritreeniä siis! Yksin treenaamisen huonot puolet...
- kaukot: ekassa vaihdossa katsoi taakse, käskystä kääntyi salamana, muttei uskaltanut tehdä vaihtoa. Uudella käskyllä ok. Muut vaihdot ekalla käskyllä, joskin taisin käskyttää liikkurin käsimerkkeihin nähden väärin jossain kohtaa, kun ei saatu i-s -vaihtoa ollenkaan.

tauko

- ohjattu: bongasi väärän tötsän merkiksi, ja siitähän se kierre sitten lähti. Kun lopulta päästiin oikealle merkille oikealta etäisyydeltä (tätä edelsi avustetut merkille menot), oli kapuloille menon epävarmuus taas paikalla. Saatiinkohan tokalla ehkä oikein...
- zeta: jätti maahanmenon tekemättä?! Seuraaminen hyvää ja seisominen ja istuminen hyvät. Maahanmenosivu otettiin uudestaan, silloin hyvä.
- ruutu: UPEA merkitön! Ruutuun meno hieno. Maahanmeno aavistuksen hidas, mutta ok kuitenkin. Seuraaminen vaikeasti, tuli oikealle puolelle. Lisää treeniä tuohon kutsuun. Tehtiin tämän jälkeen uudestaan niin, että kävin palkkaamassa merkittömästä ja ruudun stopista pallo.

Muutama toisto ohjattua eri variaatioin ilman merkkiä. Suuntia leikkien ja lähettäen, eiköhän ne sieltä vielä ala löytyä :)

Lopuksi kaksi paikkista Hesen kanssa, ekalla Lysti tarvi kaksi käskyä maahanmenoon ja luoksari ravilla. Toisella parempi. Lisäksi vähän kuuntelutreeniä Mandin kanssa siitä, millä käskyillä mennään maahan ja noustaan sivulle. Nämä ok.

Enne oli sitä mieltä, että nakit oli myrkytetty, joten sen tekemiset jäivät yhteen sivulletuloon ja pieneen seuruupätkään.


Kuvat viikon takaa, vierailevana tähtenä kuvituksessa siis Lystin Riemu veli (Popotin Caviar).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti