Sivut

lauantai 5. huhtikuuta 2014

Huippuohjattua tokoa

Tänään oli meidän arjessa ehkä harmittavankin poikkeuksellinen päivä, kun ipanat saivat ihan vallan henkilökohtaista huomiota toden teolla. Ensin aamusella Lysti jäi kotiin, kun nappasin pyörän alla ja Entsun eteen - kevään eka pyörälenkki check! Mitään vetolenkkiä ei ollut tarkoitus tehdä, vaan lähinnä saada koiralle kunnon ravilenkki (liian) pitkästä aikaa. No, senhän nyt tietää, miten homma eteni... Eteenpäin päästiin varsin tehokkaasti, mutta puolet lenkistä meni kyllä huksiksen juostessa intopiukkana laukalla :D Kovasti oli kivaa, ihmisten ohitukset ja suunnat sujuivat odotusten mukaan hyvin - suunnat vähän odotusten ylikin, nimim. meinasin löytää itseni ojan pohjalta, kun Eps kääntyi heti käskyn kuultuaan eikä vasta metrin päässä olevasta risteyksestä.

Koirien ohituksia ei edes yritetty, kun ensin tuli vastaan kaksi koiraa flexien päässä hengaillen ja toisella kertaa omistajan silmiin syttyi aropupumainen pakokauhu, ja jo kävelytien kummallakin puolella ei olisi ollut ojaa, olisi koirakko todennäköisesti paennut metsään täyttä laukkaa...
Kivaa oli pitkästi aikaa! Toivon todella, että Lysti olisi terve ja pääsisin tekemään vetolenkkejä kummankin kanssa yhdessä, ikävä jo niitä puuhia!

Lystin laatuaika olikin tokoilua huippuopissa, kun paikallisessa seurassa on tarjolla Korrien tokokoulutuksia. Me saimme 2 x 20 min Riitalle, ja vaikka alkuperäinen suunnitelma menikin mönkään (tarkoitus oli ottaa tunnaria, mutta sain opetuslaudat ja vieraat kapulat vasta tänään aamulla ekaa kertaa...), saatiin huippuhyvät treenit. Tässä tekemiset ja korjausehdotukset/jatkosuunnitelmat:

- perusasento: Lysti nostaa herkästi oikeaa etujalkaansa perusasennossa, ja laskiessaan saattaa jättää jalan oman jalkateräni päälle. Treenataan perusasentoistuminen jämäkkyyttä niin, että "tökin" ja "heiluttelen" koiraa, pyrkimyksenä vahvistaa tasapainoista istumista. Todennäköisesti tulee olemaan haastavaa...

- seuraaminen: Lysti jättää innoissaan oikean etujalan askeleen väliin ja sen takia pompottaa. Tähän yksinkertainen ratkaisu oli liian kova vauhtini - nyt on tärkeää oppia kävelemään niin, että Lystikin voi kävellä ravin sijaan. Treeninä seuraamista myötäpäivään kulkevaa ympyrää, ja lisäksi kävelemisen opettelua esim. peruuttamalla.

- luoksetulo: ongelmakohtana loppuasento, jossa Lysti hakeutuu herkästi vinoon tai liian kauas. Tehtiin tekniikkaharjoitusta, jossa koira tulee maasta eteen. Toimi hyvin, tätä jatketaan kotona! Tulevissa kokeissa otan Lykän todennäköisesti suoraa sivulle, koska se on tällä hetkellä varmempi koiralle.

- ruutu: kaukaa kuolleelle lelulle tosi hyvä, samoin koiran jäädessä kauas ja antaessani käskyn tyhjään ruutuun seisten itse lähellä ruutua -> pysäytyskäsky ja palkka. Jälkimmäinen oli oikeastaan parasta Lysti, odotti hyvin, sinkosi ruutuun miljoonaa, ei välittänyt matkalla seisovasta ohjaajasta, pysähtyi napakasti ja hyvällä asenteella, pysyi hyvin odottamassa palkkaa. Lisätreeninä tehtiin tekniikkaharjoitusta, jossa koira lähetetään melko läheltä tyhjään ruutuun ja naksautetaan sillä oikeasta paikasta. Ei vaadita pysähtymistä. Tällä opetetaan koiraa tarpeen vaatiessa korjaamaan paikkaansa ruudussa, jolloin myös kokeessa mahdollisen väärän paikan korjaaminen tulee luonnollisemmin.

- kaukot: jostain syystä Lysti siirsi takapuoltaan m-i -vaihdoissa. Taisi olla eka kerta tällaista, hmm. Seisomiset tavalliseen tapaan aika kamalia, jalat liikkuu joka suuntaan ilman syytä. Nyt otetaan ohjelmaan takajalkajumppa, jossa takaset pitäisi pitää korokkeella ja katsotaan, alkaisiko takaosan hallinta parantua. Mielestäni Lykä hallitsi koko kroppansa välissä jo vallan kivasti, mutta nyt takaosan hallinta on alkanut mennä huonommaksi - liekö iällä ja kasvuvaiheella tekemistä asian kanssa.

Kokonaisuutena ihan huipputreenit, saatiin paljon uusia ideoita ja Lystin tekeminen sai kovasti kehuja. Treenimotivaatio on huipussaan, toivottavasti on vielä Entsun huomisen kokeen jälkeenkin ;)

1 kommentti:

  1. Mekin tehtiin kevään ensimmäinen pyörälenkki pari päivää sitten ja samaan tyyliin, eli lujaa-kivaa-jee-saako-laukata-vähän-lisää-kivaa-lujaa-jee. :D Olipa hauskaa! Ensimmäistä kertaa ikinä lähdin sellaiselle lenkkipolulle, josta tiesin että siellä hyvin todennäköisesti on vastaantulijoita ja vähän jännitin miten menee - no hyvinhän meillä meni, kävelijöihin ja pyöräilijöihin Tuisku ei kiinnittänyt huomiota, sen kun vain kerroin sille kummassa reunassa pitäisi milloinkin olla (ja jarrutin vauhdin pois siitä kiitolaukasta). Mutta siitä mulla ei ole aavistustakaan, mitä Tuisku tekee pyörän edessä, kun tulee koira vastaan, joten pysähdyin ja otin T:n suosiolla viereen seisomaan. Onneksi kaikki koirat, joita nähtiin tulivat sellaisissa paikoissa, että huomasin ne hyvissä ajoin... Tuota koiran ohittamista pitäisi varmaan joskus päästä kokeilemaan sovitusti, mutta vastaantulija ei kuitenkaan voi olla tuttu koira, koska silloin ohittaminen olisi tod.näk. liian vaikeaa. Mutta summa summarum, vetolenkit on kyllä kivoja.

    VastaaPoista