Sivut

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kaksitoista kahdentoista kohdan tavoitetta

Varmaan monikin blogin lukija on törmännyt netissä kahteentoista kahdentoista kohdan asiaan, jotka pennun olisi hyvä kokea ennen 12 viikon ikää. Mielenkiinnosta päätin nyt itse koittaa seurailla, miten hyvin tällainen lista tulee Lystin kanssa täytettyä. Listalle siis kuuluvat:

 • Vähintään 12 erilaista pohjaa
 • Leikkiminen vähintään 12 eri lelulla
 • Oleminen (ja mielellään rauhoittuminen) vähintään 12 eri ympäristössä
 • Vähintään 12 erilaisen ihmisen kohtaaminen
 • Altistuminen vähintään 12 erilaiselle ja epätavalliselle äänelle
 • Vähintään 12 liikkuvaa kohdetta 
 • Vähintään 12 erilaista "haastetta"
 • Eri ihmisten käsiteltävänä oleminen vähintään 12 kertaa viikossa
 •  Syöminen 12 eri astiasta ja eri tavoin 
 • Syöminen 12 eri paikassa 
 •  Leikkiminen vähintään 12 erilaisen pennun/rauhallisen aikuisen kanssa  
 • Yksinoleminen (5-45 min) vähintään 12 kertaa viikossa
 • Hihnassa kulkeminen vähintään 12 kertaa viikossa ja vähintään 12 eri paikassa

Ja mitäs me sitten ollaan ehditty tehdä puolessatoista vuorokaudessa?

- Ollaan kuljettu hiekalla, nurmella, asfaltilla, märällä nurmella, kotilattialla, kylppärin lattialla, liiketilan lattialla. Lisäksi matkan varrelle on sattunut metallisia rappuralleja ja liiketilojen muovisia eteismattoja (niitä, joihin korkkarit jää kiinni :D). Minkäänlaista alustaarkuutta tai -herkkyyttä ei ole, samalla tahdilla häntä heiluen mennään kaikkialle. Tämän viikon tavoitteina on valloittaa vielä rautatieasema (ja siellä metalliset portaat, joista näkyy läpi) sekä poluton metsä - jos pentusella riittää intoa ja energiaa. (7 (9)/12)

- Leikitty ollaan köysileluilla, punotulla lelulla, pallolla ja lusikalla. Näitä vaan lisää :) Pitäisi ottaa varastoon jotain spesiaalia, jotta iltahepuleiden aikaan olisi aina annettavana jotakin uutta ja ihmeellistä! (4/12)

- Rauhoituttu ollaan kodin lisäksi kotitalon pihalla, kaverin pihalla ja tenniskentän laidalla. Näihin tullaan panostamaan ja paljon! (3/12)

- Ihmiskohtaamisia on ollut eläinkaupan myyjä, pesisjoukkueen tytöt, muutama aikuinen (yhdellä aikuisella myös vauva, mutta taisi mennä Lystiltä ohi tämä ihmeellinen juttu), isäni ja siskoni. Tänään illalla luvassa agilitytreenit, joten ihmiskontakteja on luvassa paaaaljon. Seuraavaksi lähtee kyläilykutsut kavereille ;) (4/12)

- Ääniä... Kamalan vaikeaa! En kiinnitä huomiota ympäristön ääniin niin, että osaisin niitä eritellä. Spesiaaleimmat lienevät ruokakaupan lastauslaiturin kolina kuorman tullessa sekä rekan peruutusääni. Eipä ole sellaista ääntä kuulunut, johon Lysti olisi erityisen vahvasti reagoinut. (?/12)

- Liikkuvista kohteista olemme kohdanneet kävelijöitä, pyöräilijöitä, lastenvaunut, rollaattorin ja autoja. Ainakin. (5/12)

- Tähän mennessä emme juuri ole haasteisiin keskittyneet. Paitsi maahanpudonneiden namien etsintään ;) (1/12)

- Käsittely on tähän asti ollut ihan vaan rapsuttelua ja namien syömistä. (2/12)

- Ruoka on tarjoiltu omasta kupista, pakasterasiasta ja Teema-jälkiruokakiposta. (3/12)

- Ruokaa on syöty kodin lisäksi ainoastaan kaverin pihalla. Tästäkin lisäharjoittelua luvassa ;) (2/12)

- Koirakontakteja Lystillä on kotiutumisen jälkeen ainoastaan hurjastahuskilaisesta. Leikkimiseksi niiden tapaamisia ei kuitenkaan (vielä) voi hyvälläkään mielikuvituksella sanoa... Koska emme treffaile vastaantulevia koiria lenkeillä, etsin sopivat koiratuttavuudet muualta. (-/12)

- Yksin Lysti on ollut kerran ja se oli kamalaa! :D Seuraavien kolmen viikon aikana onkin luvassa tehokuuri yksinoloa. (1/12)

- Hihnassa kuljetaan aamulenkit tutussa ympäristössä. Lisäksi Lysti on ollut hihnoitettuna Hämeensaaressa ja kaverin luona. Muissa paikoissa käyntejä ei lasketa, koska hihnassa liikkuminen on ollut pituudeltaan noin kymmenen metriä :D Hämmentävää kyllä, olen kotioloissakin alkanut käydä Lystiksen kanssa ulkona ilman hihnaa (ja vain kerran saanut pyydystää karkuun pyrkivän pennun kiinni - se kun ei todellakaan halua autoilla...). Nyt rytminä onkin se, että aamulenkit tehdään hihnassa ja muutoin näytetään kulkevan vapaana. Hihna on toki aina mukana, jos satummekin ulos ruuhka-aikaan tai jotakin yllättävää tulee vastaan. (3/12)


Vaikka nyt näin laskenkin, mitä ollaan tehty ja kuinka monta haastekohtaa täyttyy, ei arkielämä tokikaan ole sidottu tällaiseen laskukaavaan. Tullaan ja mennään, miten hyvältä tuntuu. Itse pidän tärkeänä myös sitä, että pennulla on "peruspäiviä", jolloin ei tapahdu mitään ihmeellistä ja joiden aikana pentu voi prosessoida kokemuksiaan. Esimerkiksi eilen suunnitelmissani oli lähteä valloittamaan metsämaastot poikien kanssa, mutta (kuten eilisen postauksesta on huomattavissa) molemmat olivat aivan kanttuvei ja unten mailla, joten retkestä ei olisi ollut hyötyä kenellekään. Nyt edetään Lystin ehdoilla ja tärkeää olisikin, että se olisi uusissa tilanteissa pirteä ja iloinen - nyt haetaan positiivisia kokemuksia! Suurena haasteena on autoilu, joka tällä hetkellä on helposti inhokkilistan kärjessä - siihen täytyisi alkaa yhdistää superkivoja juttuja niin, että itse autoilua kohtaan tunnettu jännitys alkaisi laueta. Vaan eiköhän sekin tästä, pikkuhiljaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti